Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

STOP από την Αποκεντρωμένη στην παραχώρηση του οικοπέδου στη Μητρόπολη

 ...


Πηγή: ekfrasi.net

 ...
Απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής η παραχώρηση στη Μητρόπολη δημοτικού οικοπέδου για ανέγερση εκκλησία. Έγινε δεκτή η προσφυγή των κατοίκων.

 ...
Η απόφαση της Aποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, με την οποία ακυρώνεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την “παραχώρηση”, βάζει φρένο στις προσπάθειες για παραχώρηση του οικοπέδου στο οικοδομικό τετράγωνο 437β, επί της Πρασίνου Λόφου και Τζαβέλλα.




  Πρόκειται για μια απόφαση που αποκαθιστά την τάξη, αφού και με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αυτοδιοίκηση και με βάση τη λογική δεν είναι δυνατόν ένας Δήμος να παραχωρεί περιουσία του σε οποιονδήποτε φορέα. 

  Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία λειτούργησε η δημοτική αρχή, αφού δεν είχε συνυπολογίσει όταν άνοιγε το ζήτημα το προφανές, την αντίδραση των περιοίκων όσο και την έωλο της διαδικασίας που επιλέχθηκε. 

  Η απόφαση θέτει προ των ευθυνών τους τόσο – και κυρίως - τη δημοτική αρχή, όσο και – δευτερευόντως τη Μητρόπολη.
 Η απόφαση πρέπει να ανακληθεί και η επόμενη συζήτηση για το χώρο που θα γίνει πρέπει να αφορά στην αξιοποίησή του με βάση το χαρακτήρα του (χώρος άθλησης και πρασίνου). Η δημοτική αρχή και ο Ν. Μπάμπαλος προσωπικά οφείλουν να λειτουργήσουν ως θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος.

  Η Μητρόπολη μάλλον πρέπει να κάνει το αυτονόητο πλέον: Αν συνεχίσει να εκτιμά ότι η εποχή προσφέρεται για να δαπανηθούν τα μεγάλα ποσά, άνω του εκατομμυρίου, που χρειάζεται η ανέγερση μιας εκκλησίας, τότε να προσθέσει ακόμα 200.000 – 300.000 ευρώ και να αγοράσει ένα οικόπεδο όπου θα χτίσει ότι και όπως επιθυμεί.  Η επιλογή της παραχώρησης δημόσιου χώρου δημιούργησε πολλά προβλήματα, αφού διαίρεσε τους κατοίκους, κάτι που δεν μπορεί να είναι στις προθέσεις της εκκλησίας.

  Από αυτήν την εξέλιξη αποκαλύπτεται και ένα θέμα δημοκρατίας, που δεν αφορά μόνο το Δήμο Ηρακλείου. Πολλές φορές παρατηρούμε το φαινόμενο διοικήσεις Δήμων, οι οποίες έχουν πλειοψηφία εξ αιτίας του εκλογικού νόμου, να λαμβάνουν αποφάσεις που αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα σε περιοχές ή και σε όλο το Δήμο, αγνοώντας την αντιπολίτευση και τους κατοίκους. Έτσι πχ για ένα θέμα το οποίο θα άλλαζε οριστικά την εικόνα μιας περιοχής αποφάσισε η διοικούσα παράταξη, με την αρωγή του Σ. Γεωργόπουλου. Στις εκλογές και δυο μαζί έλαβαν το 34%. Στον αντίποδα βρέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι υπόλοιπες παρατάξεις, με συνολικό ποσοστό περίπου 60%. Τυπικά και ελέω εκλογικού νόμου η δημοτική αρχή μπορούσε να πάρει απόφαση. Ουσιαστικά όμως δεν δικαιούται. Ελπίζουμε το πάθημα να γίνει μάθημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου