Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ: «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Η Επιτροπή «Αλληλεγγύη στην Πράξη» για το Προσφυγικό, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και στελεχώθηκε από την Κοινωνία της πόλης, έχει σαν βασικό στόχο να προσφέρει βοήθεια και ανακούφιση στους πρόσφυγες που εισέρχονται στην χώρα μας. Άνθρωποι  ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους, θύματα του ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των επιδιώξεων και των σχεδίων αλλότριων δυνάμεων: πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών.
Εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε όσο κανένας άλλος Ευρωπαϊκός λαός τι σημαίνει προσφυγιά. Σε τούτο το κομμάτι γης που μας έλαχε να ζούμε, γνωρίσαμε από πρώτο χέρι τους πολέμους, τους ξεριζωμούς και την ξενιτιά. Στην συντριπτική πλειοψηφία μας, έχουν αγκαλιάσει και περιθάλψει τα προσφυγικά ρεύματα, σε βαθμό αντιστρόφως ανάλογο με τις οικονομικές μας δυνατότητες και την στάση που έχουν επιδείξει οι εταίροι μας σε μία Ευρώπη ανάλγητη. Μία Ευρώπη που απέχει πολύ από τις ιδρυτικές της αρχές, την δημοκρατία και τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Μία Ευρώπη που δείχνει ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, καλλιεργώντας με τη στάση της τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.
Κλείνουμε τα αυτιά μας σε ότι πλήττει τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό. Έννοιες που γεννήθηκαν στην πατρίδα μας και κληροδοτήθηκαν στην ανθρωπότητα. Έννοιες θεμέλια για αυτό που λέμε πολιτισμένος κόσμος.

Κλείνουμε τα αυτιά μας και ανοίγουμε τα σύνορα της καρδιάς μας.

Καλούμε λοιπόν, τους Ηρακλειώτες - πολίτες και φορείς - να ενώσουμε τη φωνή και τις πράξεις μας με όλους όσους στηρίζουν τους πρόσφυγες και προσπαθούν να απαλύνουν το δράμα τους, σε πνεύμα πραγματικής αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ξεκινάμε με τις ακόλουθες δράσεις:
·      Προσφέροντας αγαθά που χρειάζονται οι καταυλισμοί προσφύγων, με σημείο συγκέντρωσης για την πόλη μας το κτίριο του δημοτικού παιδικού σταθμού στην οδό Χρυσοστόμου Βασιλείου 2.
·      Συμμετέχοντας στο εθελοντικό σώμα της Επιτροπής, προκειμένου να υποδεχόμαστε, να συγκεντρώνουμε και να μεταφέρουμε αγαθά και υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη εντός Αττικής.
·      Για όλα τα παραπάνω, για περισσότερες πληροφορίες και προσφορές, μπορούμε να καλούμε στο 210-2714444, την ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής έχει ήδη διερευνήσει τη πιθανότητα εύρεσης ανοικτών χώρων φιλοξενίας στην πόλη, με αρνητική όμως εισήγηση του δημάρχου και σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο καθώς, ουδείς διαθέσιμος χώρος κρίνεται επαρκής για να στεγάσει αξιοπρεπώς τις ανάγκες ενός καταυλισμού.

Στο μέτρο, πάντως, του δυνατού, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής παραχωρεί το μοναδικό διαμέρισμα που έχει στη διάθεση του για να στεγαστεί έστω και μία οικογένεια προσφύγων, καλώντας τους Ηρακλειώτες που θέλουν να πράξουν το ίδιο είτε να επικοινωνήσουν με την Συντονιστική Επιτροπή, είτε με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για να πληροφορηθούν για την ύπαρξη σχετικών προγραμμάτων.

Όσο η Κοινωνία του Ηρακλείου βοηθά τους πρόσφυγες με τις μικρές της δυνάμεις, καλούμε όλους όσους έχουν ευθύνη και για την δημιουργία αλλά και για την λύση του προβλήματος να σταθούν, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων και στις επιταγές που προβλέπουν τα πανανθρώπινα ιδεώδη και να σταματήσουν ΤΩΡΑ τον πόλεμο που αναγκάζει ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις οικογένειες, τα σπίτια και την πατρίδα τους. Καλούμε τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις συνθήκες και να ανοίξουν ΤΩΡΑ τα σύνορα.

Γιατί, όπως λέει και ο ποιητής: «Λαθεμένο μου φαινόταν πάντα τ' όνομα που μας δίναν: «Μετανάστες».
Θα πει, κείνοι που αφήσαν την πατρίδα τους. Εμείς, ωστόσο, δε φύγαμε γιατί το θέλαμε, λεύτερα να διαλέξουμε μιαν άλλη γη...

…Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει.» (Μπέρτολντ Μπρεχτ) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου