Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Από την Αραβική Εξέγερση στο Ισλαμικό Χαλιφάτο


Από  το Λόρενς της Αραβίας  έως τον αλ-Μπαγκντάντι

Εκδήλωση -  συζήτηση, Κυριακή 22 Μαΐου, 19.30                 
Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου».







Δελτίο Τύπου
Έναν αιώνα αποικιοκρατίας, εθνικών και πολιτικών διεκδικήσεων, ξένων επεμβάσεων, πολέμων, εμφύλιων διενέξεων, διώξεων, εκτοπισμών, πολιτικής και οικονομικής επικυριαρχίας εσωτερικών και περιφερειακών ανατροπών, που οδηγούν σε θρησκευτικό ολοκληρωτισμό, σε μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έρχεται να καλύψει η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:
«Από την Αραβική Εξέγερση στο Ισλαμικό Χαλιφάτο» που διοργανώνει ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» την Κυριακή 22 Μαΐου, στις 19.30, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου και Νεότητας).

Η χρονική περίοδος που καλύπτουν οι τρεις διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί Αλέξανδρος Κούτσης, Βιβή Κεφαλά και Γεράσιμος Καραμπελιάς, με συντονιστή το δημοσιογράφο Στρατή Αγγελή, έχει ως αφετηρία την αραβική εξέγερση, της οποίας ηγήθηκε μεταξύ άλλων ο Λόρενς της Αραβίας και κατάληξη τη γέννηση του Ισλαμικού Κράτους και τον αλ Μπαγκντάντι. Μέσα από τις αναλύσεις των ομιλητών δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να πληροφορηθεί αλλά και να κατανοήσει πώς δημιουργήθηκε η συριακή κρίση, αλλά και πώς καλλιεργήθηκε ένα εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη του φανατικού ισλαμισμού και της ισλαμικής τρομοκρατίας.       .


Στην επίκαιρη αυτή εκδήλωση για το πιο ασταθές σταυροδρόμι του πλανήτη τη Μεσόγειο θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για τους «τρελούς του θεού» ή τους «άντρες με τα μαύρα», όπως αποκαλούν τους τζιχαντιστές, μιλούν με την ακόλουθη σειρά:

Η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στη Μέση Ανατολή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κα. Βιβή Κεφαλά με θέμα: «Από τη Συμφωνία Χουσεϊν-Μακ Μαόν στον ISIS»

Ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Αλέξανδρος Κούτσης με θέμα: «Από την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στο Πολιτικό Ισλάμ»

Ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς με θέμα: «Οι άξονες της Τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής και η Συριακή κρίση»

Συντονίζει ο δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε θέματα διεθνών σχέσεων, Στρατής Αγγελής.

Η κα. Βιβή Κεφαλά είναι μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στη Μέση Ανατολή, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο Παρί ΙΙ (Παντεόν – Ασσάς) και από το Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Παρί ΙΙ (Παντεόν – Ασσάς). Είναι διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής – Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού (ΚΕΜΜΕΠ). Μεταξύ των έργων της περιλαμβάνονται: L’évolution du Liban. Les facteurs déterminants. L’Harmattan ( Paris, 2011). Κεφαλά Βιβή – Τσαρδανίδης Χαρ. (επιμ.) Ιράν: Πολιτική, οικονομία, περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις (Παπαζήσης, Αθήνα, 2014). Βιβή Κεφαλά, Βόρεια Αφρική: εσωτερική πολιτική, περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις ( Παπαζήσης, Αθήνα, 2015).

Ο κ. Αλέξανδρος Κούτσης είναι ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (ΗΠΑ) και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτική της Ανατολικής Αφρικής από το πανεπιστήμιο του Χαρτούμ και τον τίτλο του διδάκτορα στην Πολιτική της Μέσης Ανατολής από τη σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Υπηρέτησε ως διευθυντής μελετών στο Ελληνικό Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΕΜΚΑΙΣ). Έχει στο ενεργητικό του σημαντικό αριθμό εκδόσεων και δημοσιεύσεων στα αγγλικά και στα ελληνικά, στις οποίες περιλαμβάνονται δύο συγγράμματα για την πολιτική ανάπτυξη της Μέσης Ανατολής και για τις σύγχρονες τάσης του πολιτικού Ισλάμ.

Ο κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς διδάσκει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Πραγματοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του στην Αμερική και απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μεταξύ των έργων του περιλαμβάνονται: «Κοινωνιολογία και ένοπλες δυνάμεις: Μια παρεξηγημένη σχέση» (Νομική βιβλιοθήκη,2009), «Ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική ζωή της Τουρκίας και της Ελλάδας: Συγκριτική ανάλυση των μεταπολεμικών στρατιωτικών επεμβάσεων» (Ελληνικά Γράμματα, 2001), «Τουρκία: Θρησκεία, Κοινωνία και Πολιτική» (Ελληνικά Γράμματα 2004).

Επικοινωνία: αllostopos@gmail.com
Fb: Άλλος Τόπος Επικοινωνίας & Πολιτισμού “the-official-page”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου