Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Πλέκουν αλληλεγγύη, ζεσταίνουν τα μικρά προσφυγόπουλα


«Ξαναβγαίνω για κλωστές, που μπορούμε να βρούμε και άλλες;», «πως αποκτούν ματάκια τα σκουφάκια;», «πόσο δύσκολο είναι να αρχίσω να πλέκω;», «τι σχέση έχει η αλληλεγγύη με το πλέξιμο;».

Αν οι ερωτήσεις αυτές σας φαίνονται παράξενες είναι γιατί μια ομάδα γυναικών και αντρών που συνδέθηκαν μέσω του διαδικτύου βρήκαν έναν τρόπο να δώσουν λίγη χαρά και ζεστασιά στους πρόσφυγες πλέκοντας σκουφάκια, γαντάκια, κασκόλ, τερλίκια και κουβερτούλες. Άλλοι πάλι που δεν ξέρουν πλέξιμο μαζεύουν μαλλιά κουβάρια  και όλοι μαζί τα πηγαίνουν στην Ειδομένη ή τα στέλνουν στην Μυτιλήνη για να ζεστάνουν τα  χιλιάδες παιδιά που προσπαθούν διασχίζοντας το Αιγαίο να επιβιώσουν στο μαρτυρικό αυτό ταξίδι προς την αφιλόξενη Ευρώπη.

«Όλα ξεκίνησαν από μία επίσκεψη στην Ειδομένη όπου αντικρύσαμε εκατοντάδες παιδιά να περιμένουν στην ουρά για να φύγουν προς την γειτονική χώρα και άλλα στις σκηνές που έχουν στήσει οι εθελοντές και οι ΜΚΟ» λέει η Ρένα Ακριτίδου, δημοσιογράφος από την Θεσσαλονίκη « Είχα φέρει λίγα σκουφάκια, τους τα έδωσα και χάρηκα πολύ όταν τα είδα να χαμογελούν. Εκεί σκέφτηκα πως τα παιδιά είναι το μέλλον και το μέλλον πρέπει να έχει χαρά. Άρχισα να πλέκω πιο πολύ μέχρι που είδα στην El Pais ότι στην Ισπανία πολλές γυναίκες πλέκουν κουβερτούλες για να ζεστάνουν τους Σύριους εν`όψει και του βαρύ χειμώνα» ΄

Η Ρένα Ακριτίδου άρχισε να το λέει αρχικά στις φίλες της μετά από λίγες μέρες φτιάχτηκε και η ομάδα  στο facebook και η προσπάθεια αυτή μέσα σε μία εβδομάδα απέκτησε σχεδόν 1000 μέλη σε όλη την Ελλάδα.

«Ο κόσμος θέλει να προσφέρει, πολλές φορές δεν ξέρει τον τρόπο, υπάρχει η ανάγκη να αντιδράσουμε σε αυτή την φρικαλεότητα της Ευρώπης πρέπει να την σταματήσουμε και έχει αξία να βοηθήσουμε έστω και ένα παιδάκι να αντέξει το κρύο, που το περιμένει στην Ευρώπη» τονίζει και προσθέτει: «Τα παιδιά χαίρονται πολύ, πολλά από αυτά κοιτούν για ώρα τα σκουφάκια με τα αυτάκια και τα ματάκια, τα παίρνουν τα δοκιμάζουν τα διαλέγουν, είναι και αυτή λίγη χαρά μέσα σε αυτόν τον ζόφο»

«Αυτό που συμβαίνει με τους πρόσφυγες είναι μια καθαρή γενοκτονία, απορώ πως οι Ευρωπαϊοι ηγέτες καταφέρνουν να κοιμούνται το βράδυ. Δεν γίνεται να επιτρέπουν να πνίγονται στην θάλασσα. Κανείς πλέον δεν είναι αθώος για αυτό που συμβαίνει» συνεχίζει.

Με αυτές τις σκέψεις, κόσμος που δεν βρίσκεται στα νησιά, ή στα κέντρα υποδοχής  αλλά θέλει να βοηθήσει, όπως μπορεί, πλέκει πλέον ασταμάτητα ενώ ήδη έχει γίνει και η πρώτη αποστολή στην Ειδομένη.

«Συγκινητική ήταν και η προσφορά μιας βιοτεχνίας που μας έδωσε μαλλί, ένας άλλο μέλος της ομάδας ξεκίνησε να φτιάχνει κουβερτούλες και ακολούθησαν το παράδειγμά του και άλλοι» λέει η Δήμητρα Τσαμποδήμου, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Μακεδονία. "Παλιοί μας συνάδελφοι όπως η Δήμητρα Φωτιάδου,  αλλά και άλλες αναμειχθήκαμε στην υπόθεση αυτή και τώρα δεχόμαστε μηνύματα από πολύ κόσμο από τον Πειραιά και από άλλες πόλεις που πλέον το πλέξιμο έχει γίνει καθημερινό του άγχος .Πρέπει να προλάβουμε να πλέκουμε όσα περισσότερα γίνεται γιατί οι ανάγκες και στην Ειδομένη και ειδικά τα βράδυα που έχει πολύ κρύο είναι μεγάλες" σημειώνει.

Στην Θεσσαλονίκη έγινε πριν λίγες μέρες και  μια πρώτη συνάντηση γυναικών που ενθουσιάστηκαν με την ιδέα αυτή στο καφέ "το Κουμπί", το οποίο προσφέρθηκε να κάνει δωρεάν μαθήματα πλεξίματος για να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή ενώ παράλληλα άλλοι μαζεύουν νήματα για όσους δεν έχουν τα χρήματα να τα αγοράσουν. Το "Πλέκουμε αλληλεγγύη" έχει πάρει δημοσιότητα από δημοσιογράφους που εκτός από ρεπορτάζ συγκινήθηκαν από την ιδέα και παράλληλα με την ενημέρωση άρχισαν να πλέκουν!.

«Επειδή καταλάβαμε ότι στην Μυτιλήνη υπάρχει τεράστια ανάγκη η δημοσιογράφος Αναστασία Σπυριδάκη από την ΕΡΑ οργανώνει την μεταφορά τους πλέον απευθείας στο νησί. Συναντήσεις γίνονται και στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις» αναφέρει η Ρένα  τονίζοντας πως εκτός από τα πλεκτά η πρωτοβουλία άρχισε  να συλλέγει και ρούχα τα οποία όμως επειδή δεν μπορεί να αναλάβει την οργάνωση της διανομής τους αποφάσισε να συνεργαστεί με το  Οικόπολις, ένας κοινωνικός χώρος όπου εδώ και πολλούς μήνες γίνεται η συγκέντρωση και η ταξινόμηση και στη συνέχεια η μεταφορά τους στην Ειδομένη.

Για όσους ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην προσπάθεια για την δημιουργία ζεστών πλεκτών για τα μικρά προσφυγόπουλα μπορούν να απευθυνθούν στην σελίδα που έχει δημιουργηθεί στο facebook με τον τίτλο «Πλέκουμε Αλληλεγγύη». Χθες αναρτήθηκαν και τα σημεία συγκέντρωσης υλικών για όσους μπορούν να βοηθήσουνε και με τον τρόπο αυτό.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΚΕΝΤΡΟ: Δήμητρα Τσαμποδήμου, Εφημερίδα Μακεδονία, Μοναστηρίου 85 (απέναντι απο ΟΣΕ)

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Γκέλη Δούμπη 6977 267974

ΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ: Μακρή Γεωργία  Παπαφη 95 (κομμωτήριο Τρίτη -Παρασκευη ωραρια καταστηματων)

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κίρκη Μιρκοπούλου 6978932135

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: Αναστασία Σπυριδάκη ΕΡΑ Αιγαίου Ε.Βοστάνη 69 Μυτιλήνη τηλ 2251023250-2251047760 (έτοιμα πλεκτά)

ΑΘΗΝΑ - Γαλάτσι: Δήμητρα Φωτιάδου - inbox στο fb

https://www.facebook.com/dimitra.fotiadou?fref=ts&ref=br_tf

ΣΕΡΡΕΣ: Αριάδνη Παπαφωτίου με μνμ στο inbox στο FB.https://www.facebook.com/ariadnip

ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ Κιλκίς: Όλγα Απουσσίδου. Μήνυμα στο inbox  https://www.facebook.com/olga.apoussidou?fref=ts&ref=br_tf

ΤΡΙΠΟΛΗ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Μαρία Κορτέση Θεοδωράκη inbox στο fb

https://www.facebook.com/maria.kortesitheodoraki?fref=ts

ΠΑΤΡΑ: Με μήνυμα στο  https://www.facebook.com/marry.popins.92?fref=ufi

Ζωή Κούλη 6946757818 https://www.facebook.com/zois.nails

ΑΡΓΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: Ελένη Κωλέττη . Ηρακλεους 11 Αργος Αργολιδας τκ 21200. Τηλ 6974953064 σταθερο 2751029697.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες, Ιωάννα Ηλιάδη - μέλος ομάδας επικοινωνίας τηλ 6944822936  Μήνυμα στο inbox  https://www.facebook.com/ioanna.iliadi

Σταυρούλα Πουλημένη

Πηγή: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου