Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Ρούχα για πρόσφυγες. Δέκα συμβουλές.


Η κοινότητα Refugees Welcome GR, που δημοσιεύει στο FB ανακοινώσεις των πρωτοβουλιών υποδοχής και ανακούφισης των προσφύγων, προτείνει 10 καλές πρακτικές για την καλύτερη διαχείριση των ενδυμάτων που χαρίζονται στις εθελοντικές ομάδες που στηρίζουν τους πρόσφυγες.

Πηγή: Απλωταριά

1.  Χαρίστε μόνον τα είδη που ζητάει ρητά ο κάθε κοινωνικός φορέας στη λίστα του. Αν ένας φορέας ζητάει αποκλειστικά αδιάβροχα και ανδρικά παπούτσια δεν σημαίνει πως είναι αναίσθητοι και δεν σκέφτονται τα παιδιά. Σημαίνει πιθανότατα πως οι αποθήκες τους είναι γεμάτες ως το ταβάνι με παιδικά είδη.

2.  Πλύντε όλα τα είδη που θα χαρίσετε. Aν έχουν πλυθεί πρόσφατα απλώς αερίστε τα για μερικές ώρες) και χωρίστε τα σε κατηγορίες κατά είδος, φύλο και μέγεθος.

3.  Καθαρίστε καλά τα παπούτσια που θα χαρίσετε και αερίστε τα στο μπαλκόνι. Αν είναι αθλητικά βάλτε στο εσωτερικό τους λίγη βρεφική πούδρα ή τάλκ για να πάρει τυχόν οσμές.

4.  Βεβαιωθείτε πως κάλτσες και εσώρουχα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και αν έχετε τη δυνατότητα συμπληρώστε τη δωρεά σας με μερικά καινούργια.

5.  Ασφαλίστε τις κάλτσες σε ζευγάρια.

6.  Ασφαλίστε τα παπούτσια σε ζευγάρια με αυτοσχέδιες χαρτοταινίες (ή χαρτοταινίες εμπορίου. Όχι ταινία πακεταρίσματος που δεν θα ξεκολλάει μετά.). Γράψτε ευκρινώς σε αυτές το μέγεθος και το φύλο π.χ. Women’s 37 Προσοχή: Μην βάζετε τα παπούτσια χύμα σε σακκούλες και μην τα ασφαλίζετε με τα κορδόνια τους αν αυτά είναι λεπτά. Κάποιος θα παιδευτεί να τα λύσει όταν θα βιάζεται να φορέσει κάτι στεγνό στα πόδια του. Ιδανικά βάλτε το κάθε ζευγάρι σε μια διαφανή σακούλα σούπερ μάρκετ και κλείστε την ελαφρά με σελλοτέιπ.

7.  Διπλώστε τα ρούχα επίπεδα όπως κάνουν τα καταστήματα. Ομαδοποιήστε σε κατά είδος, φύλο και μέγεθος και βάλτε τα προσεκτικά σε σακούλες (κατά προτίμηση διαφανείς) κρατώντας τα πάντα επίπεδα. Βάλτε μόνον ομοειδή στις σακκούλες, ακόμα και αν είναι μόνο ένα φανελάκι. Μία σακκούλα για τα γυνακεία φούτερ Μ. Διαφορετική σακκούλα για τα γυναικεία φούτερ L. Οι εθελοντές πρέπει να μπορούν να παίρνουν από το ράφι για να δώσουν σε πρόσφυγες «με μία κίνηση».

8.  Γράψτε έξω από κάθε σακκούλα τα περιεχόμενα, μέγεθος και ποσότητα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά με κεφαλαία!

9.  Πακετάρετε σε κούτες ομοειδή μόνον ακόμα αν η κούτα είναι μεγαλύτερη. Γυναικεία φούτερ π.χ. και γυναικεία μπουφάν είναι δύο κούτες, όχι μία! Κούτες όλων των μεγεθών θα βρείτε άφθονες έξω από τα καταστήματα τα βράδυα.

10.  Κλείστε τις κούτες σωστά ώστε να μπορούν να στοιβαχτούν η μία επάνω στην άλλη χωρίς να καταρρεύσει ο σωρός. Αν έχετε αμφιβολίες για το πακετάρισμα προσφέρει δωρέαν συσκευασία η Γενική Ταχυδρομική. Αυτό δεν σας απαλλάσσει από τη σωστή συκευασία του περιεχομένου (βλ. παραπάνω 5, 6, 7, 8)

Τώρα είστε έτοιμοι να πάτε τα πακέτα με τα ρούχα (με όποια πακέτα άλλων ειδών) στο κοντινότερο σημείο συλλογής ή σε οποιοδήποτε γραφείο της Γενικής Ταχυδρομικής, η οποία προσφέρει δωρεάν συσκευασία και αποστολή προς οποιονδήποτε κοινωνικό φορέα στην Ελλάδα. Χαμογελάστε στους υπαλλήλους, διεκπεραιώνουν ένα τεράστιο όγκο αποστολών για τους πρόσφυγες με ενθουσιασμό και υπομονή. Αξίζουν συγχαρητήρια. Το ίδιο και σε σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου