Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Και μεσάζοντες και μεροληπτικές αποφάσεις από τον Δήμαρχο



Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, το Δίκτυο Πολιτών έθεσε προ ημερησίας συζήτησης τα θέματα της «αγοράς χωρίς μεσάζοντες», της παραχώρησης σχολικού χώρου του 3ου Λυκείου στο αθλητικό σωματείο «Ζεύς», καθώς και σημεία της ανακοίνωσης του Δημάρχου σχετικά με την μη αναβολή του ΔΣ για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο «Ανάσα Αξιοπρέπειας».
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών Ειρήνη Κατσινοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων :
«Πριν δύο βδομάδες, παρά τις προτάσεις συμβούλων για αναβολή της λήψης απόφασης, ώστε να είναι το Σώμα καλύτερα πληροφορημένο, ψηφίστηκε τελικά η «Οργάνωση και διενέργεια εκδήλωσης διάθεσης προϊόντων χωρίς μεσάζοντες». Έχοντας υπόψη μας την κριτική της παράταξης σας σε ανάλογη δράση της προηγούμενης διοίκησης του κ Βλασσόπουλου, όπου και εμείς σαν παράταξη είχαμε ασκήσει σφοδρή κριτική, θεωρήσαμε ότι αυτή τη φορά έχετε διασφαλίσει την αξιοπιστία του «χωρίς μεσάζοντες».
Παρόλα ταύτα, πληροφορηθήκαμε ότι η όλη δράση διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο σύλλογο Παραγωγών – Δράση χωρίς μεσάζοντες «Απευθείας».
Επισημαίνω κατ’ αρχήν ότι οι σύλλογοι των αγροτών έχουν συνδικαλιστική και όχι εμπορική δράση. Η συλλογική εμπορία αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους τους αγρότες γίνεται μέσα από συνεταιρισμούς ή ομάδες παραγωγών. Στο μητρώο συνεταιρισμών όμως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν υπάρχει ο εν λόγω σύλλογος «Απευθείας».
Ακόμα χειρότερα, σε τιμοκατάλογο του  Πανελλήνιου Συλλόγου που βρήκαμε στο διαδίκτυο, αναγράφονται προϊόντα όπως τυρί gouda, κανέλα και τσάι Κεϋλάνης, καφές, σπόροι Chia, Γκουαρανά και άλλα  τέτοια «γνήσια» προϊόντα της ελληνικής γης (!!!). Ακόμα και απορρυπαντικά, βανίλιες υποβρύχιο, χαλβάδες κλπ κλπ. Είναι παραπάνω από προφανές ότι μόνο παραγωγοί δεν είναι.
Ζητούμε λοιπόν την ακριβή σύμβαση που υπογράφηκε από τον Δήμο Ηρακλείου με  τον εν λόγω σύλλογο, το καταστατικό που σας κατέθεσε και θα επανέλθουμε.
Ωστόσο, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διασυρθεί ακόμα μια φορά το κίνημα χωρίς μεσάζοντες, ούτε να λεηλατηθεί από τον κάθε «επιτήδειο»
Επίσης, από την «Διαύγεια» πληροφορηθήκαμε την παραχώρηση με απόφαση Δημάρχου της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, τουαλέτας και προαύλιου χώρου, από Δευτέρα ως Παρασκευή 6-9 μμ, στο Αθλητικό σωματείο Ζευς, για εκμάθηση τζούντο. Και αυτό, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της ΔΕΠ.
Πριν λίγους μήνες, η στάση του Δημάρχου ως προς τον σύλλογο πινγκ πονγκ που στεγαζόταν σε άλλο σχολικό συγκρότημα, ήταν εντελώς διαφορετική. Πριν καν λοιπόν έρθει προς συζήτηση το συνολικό πλαίσιο παραχώρησης των αθλητικών χώρων του Δήμου, μαθαίνουμε ότι τα σχολικά συγκροτήματα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν δράσεις πραγματικού μαζικού αθλητισμού, παραχωρούνται κατά τη βούληση του Δημάρχου και μόνον.»
Η  δημοτική σύμβουλος Δέσποινα Καμπούρη, σχολίασε την ανακοίνωση του κ Μπάμπαλου που επιχειρούσε να απαντήσει στην κριτική του Δικτύου Πολιτών για την απουσία του Δημοτικού Συμβουλίου από το συλλαλητήριο «Ανάσα Αξιοπρέπειας» με βάναυση προσβολή τη ίδιας προσωπικά, λέγοντας :
« Η διαδρομή μου στα δημοτικά πράγματα, η θέση της γραμματέως του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που εμπιστεύτηκε, αλλά και η προσωπική μου αξιοπρέπεια,  δεν επιτρέπουν σε κανένα να μου αποδίδει τόσο ευτελή κίνητρα, ότι δηλαδή ζήτησα να αναβληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάω στο ιατρείο μου.»
Ως Δίκτυο Πολιτών προσθέτουμε ότι ο δήθεν αντιμνημονιακός αγώνας που ισχυρίζεται στην σχετική ανακοίνωση ότι καθημερινά κάνει ο Δήμαρχος και η παράταξη του, αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι είναι η πρώτη Διοίκηση στα μεταπολιτευτικά χρόνια που απέλυσε εργαζομένους. Αιδώς λοιπόν, Αργείοι.
Τέλος, η κακή παράδοση των εκτάκτων, εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων που εισάγονται προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο έσπασε κυριολεκτικά ρεκόρ, καθώς τα τακτικά θέματα ήταν πέντε και τα έκτακτα επτά.
Πέρα από την υποβάθμιση της λειτουργίας του προεδρείου του ΔΣ και  την υποκατάσταση του από τον πρόεδρο και τον Δήμαρχο, τίθεται ένα μεγάλο θέμα δημοκρατικής δεοντολογίας, καθώς οι επικεφαλής των παρατάξεων και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων,  δεν έχουν – έστω και την τελευταία στιγμή- ένα φωτοαντίγραφο των εισηγήσεων ώστε να μπορούν να τοποθετούνται επί της ουσίας και με επιχειρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου