Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Στα χέρια του λαού το κλειδί της χώρας

Πηγή:http://www.avgi.gr/Ο Αλ. Τσίπρας στο κατάμεστο εντός και εκτός "Σινέ Κεραμεικός". H κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του δεσμεύεται για:
* Υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και αληθινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας.
* Τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες.
* Να αποκαλύψει την αλήθεια για τους πρωταγωνιστές των Μνημονίων.
Τέλος, προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην εξαφανίσει την αλληλογραφία με την τρόικα.

Τα διλήμματα επί των οποίων θα κληθούν να αποφασίσουν οι πολίτες έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συγκέντρωση με την οποία άνοιξε την προεκλογική περίοδο: Με τα μνημόνια ή την κοινωνική σωτηρία, είναι το βασικό διακύβευμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια συγκέντρωση, όπου το πέραν κάθε προσδοκίας πλήθος έστειλε μήνυμα νίκης, απηύθυνε προσωπικά ερωτήματα προς τους Αντ. Σαμαρά, Ευάγγ. Βενιζέλο, Γ. Παπανδρέου, Γ.Παπακωνσταντίνου και Γ. Στουρνάρα, στέλνοντας συγχρόνως αυστηρή προειδοποίηση (προς την κυβέρνηση) να μην διανοηθεί να κρύψει την αλληλογραφία με την τρόικα. Η ομιλία Τσίπρα εμπεριείχε τρία ακόμη μηνύματα: προς τη διαπλοκή, τους πολιτικούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μικροκαταθέτες.
Αναλυτικά, στην ομιλία του ενώπιον ενός αισιόδοξου αλλά και αποφασισμένου κοινού, ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε από τα εκλογικά διλήμματα: Ο ελληνικός λαός, που έχει την εμπειρία από την προηγούμενη αναμέτρηση, τώρα έχει την επιλογή στα χέρια του: «Θα επιλέξει ξανά τον δρόμο που μας οδήγησε στην κοινωνική τραγωδία και την εθνική ταπείνωση; Ή θα δώσει μια ευκαιρία στην ελπίδα διαλέγοντας τον δρόμο της μεγάλης αλλαγής; Θα επιλέξει τον δρόμο των εντολών ή τον δρόμο της δημοκρατίας; Τον δρόμο των Μνημονίων ή τον δρόμο της κοινωνικής σωτηρίας; Αυτό είναι το δίλημμα της 25ης του Γενάρη. Και ας γίνει σαφές προς όλους, μέσα κι έξω από τη χώρα: Στον ελληνικό λαό ανήκει η απόφαση. Σε όλους τους Έλληνες ανήκει το κλειδί της χώρας και αυτό το κλειδί καλούνται να ξαναπάρουν στα χέρια τους. Με τον πιο ομαλό και δημοκρατικό τρόπο, τις εκλογές».

«Εγγυόμαστε»

Οι χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων «δείχνουν ότι οι εταίροι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο σημείο αυτό παρέσχε την απόλυτη δέσμευση ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανέναν αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου» είπε δύο φορές ο ΑλΤσίπρας.
Ένα σημείο της ομιλίας που είχε ιδιαίτερη βαρύτητα είναι αυτό του πολέμου κατά της διαπλοκής: «Σύγκρουση με το κατεστημένο της διαφθοράς και της διαπλοκής, που στηρίζει το καθεστώς των Μνημονίων. Σύγκρουση με πολιτικές και κύκλους που θεωρούν την εθνική μας κυριαρχία είτε περιορισμένη είτε διαπραγματεύσιμη» εξήγγειλε εξάλλου και διεμήνυσε στη συνέχεια: «Θα κοπούν με το μαχαίρι τα νήματα μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των εθνικών εργολάβων. Θα απελευθερωθεί από τα κάθε λογής δεσμά η Δικαιοσύνη».

Όλοι οι σύμμαχοι με σταυρό

Στο κεφάλαιο των συμμαχιών, αφού υπογράμμισε πως στόχος δεν είναι οι καρέκλες και τα αξιώματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σχετικά: «Όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα είναι καλοδεχούμενοι. Καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη. Καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας. Όχι, όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Θεοδωράκης. Γιατί ούτε εμείς ούτε οι σύμμαχοί μας είναι σαν τους άλλους».

Προειδοποίηση προς Σαμαρά

Ταυτόχρονα δε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να τοποθετηθούν υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του Πολίτη. Ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τόπος θα πάει στις εκλογές χωρίς αντιδημοκρατικούς χειρισμούς και παρατράγουδα.
Και ακόμα προειδοποιούμε: Μην διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο. Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα. Γιατί αυτή η χώρα έχει δημοκρατία και στη δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο, είτε το θέλουν είτε όχι».
Εν κατακλείδι, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι εκλογές θα είναι δύσκολη μάχη και «με τον ίδιο αδίστακτο τρόπο που κυβέρνησαν, με τον ίδιο τρόπο θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν τη νίκη του λαού στις εκλογές της 25ης του Γενάρη... γι' αυτό και θα εξαπολύσουν επίθεση κινδυνολογίας και τρόμου».
Δεν ήταν λίγες οι φορές που το ακροατήριο διέκοψε τον ομιλητή: μία από αυτές ήταν στο κλείσιμο της ομιλίας, τότε που, εκτός κειμένου, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε τα μηνύματα συμπαράστασης και νίκης που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Podemos της Ισπανίας. «Λαέ, μην τους φοβηθείς...» ζητούσαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες, με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά: «Όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν και θα τα καταφέρουν».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου