Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ:Τα καλά μαντάτα

Μέσα στη... μαυρίλα της επικαιρότητας του 2014, η «Εφ.Συν.» προσπαθεί σήμερα να αναδείξει τις (έστω λίγες, αλλά πάντως) καλές ειδήσεις της χρονιάς που τελειώνει. Αφήνοντας στην άκρη την ανεργία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, την καταστολή και την κοινωνική κατάρρευση καταγράφουμε τις αισιόδοξες -για μας- στιγμές που πέρασαν.
Αναφέρουμε απλά και συνοπτικά ότι το 2014 ήταν η χρονιά των τροπολογιών και των θερινών τμημάτων, του «εθνικού μεσίτη» ΤΑΙΠΕΔ, των υπό διάλυση υπηρεσιών υγείας, της εκπαιδευτικής Ηρωδιάδας και των υγρών τάφων του Αιγαίου. Τέλος, είναι αναμφίβολα θετική η εξέλιξη με την έκδοση του πορίσματος για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που περιόρισε σημαντικά τη δολοφονική δράση των ταγμάτων εφόδου εν όψει και της επικείμενης δίκης.

ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ: ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ, ΔΙΚΕΣ, ΑΘΩΩΣΕΙΣ
Η... δίκαιη οργή των μεταναστών
Η χρονιά ξεκίνησε με την αθώωση από το τριμελές Εφετείο Ναυπλίου των 48 από τους 50 μετανάστες κρατούμενους στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, που κατηγορούνταν για την εξέγερση τον Απρίλιο του 2013. Και έληξε με άλλη μια αθώωση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας 65 μεταναστών κρατουμένων στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, που κατηγορούνταν για την εξέγερση τον Αύγουστο του 2013.
Οι δύο δίκες ανέδειξαν τις άθλιες συνθήκες στα κέντρα κράτησης, συνθήκες που άλλωστε παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως έχει αποφανθεί κατ’ επανάληψη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ανέδειξαν επίσης τον ρατσιστικό και παράλογο χαρακτήρα της διοικητικής κράτησης προς απέλαση ανθρώπων που δεν μπορούν να απελαθούν, και μάλιστα εξαντλώντας και υπερβαίνοντας το ανώτατο νόμιμο όριο διοικητικής κράτησης.
Τέλος, ανέδειξαν τον ρόλο της αστυνομίας στον χειρισμό των εξεγέρσεων, τόσο με τη βίαιη καταστολή που ακολούθησε όσο και με τις καταθέσεις των αστυνομικών, στις οποίες βασίστηκε το βαρύ κατηγορητήριο που κατέπεσε στο δικαστήριο. «Πεπλανημένες, επισφαλείς και ελαττωματικές» τις χαρακτήρισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ενώ η ακροαματική διαδικασία χάρισε ανεκτίμητες στιγμές θυμηδίας στο ακροατήριο, καθώς οι καταθέσεις των αστυνομικών δεν συμφωνούσαν ούτε μεταξύ τους ούτε και με τις καταθέσεις των ιδίων στην ανάκριση.
Δ.Αγγ.


Ελεύθερος ο Γιαϊλά!
2 Συνιστά «καλή είδηση» η απελευθέρωση στην Τουρκία ενός αριστερού αγωνιστή που έπεσε θύμα απαγωγής σε ελληνικό έδαφος (Εξάρχεια), μεταφέρθηκε με μια κουκούλα στο κεφάλι στη γείτονα χώρα και έμεινε φυλακισμένος στις τουρκικές φυλακές για 10 μήνες με ανυπόστατες -όπως αποδεικνύεται- κατηγορίες; Ο λόγος για τον πολιτικό πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά, ο οποίος απελευθερώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα Μαρτίου 2014. Σίγουρα αποτέλεσε ένα νέο που ανακούφισε εκατοντάδες αλληλέγγυους στην Ελλάδα, οι οποίοι φρόντισαν με τις κινητοποιήσεις τους το θέμα να μη θαφτεί.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του, είναι το πιο δυνατό όπλο από όλα. Ο Μπουλούτ είναι σίγουρος ότι είχαν σκοπό να τον σκοτώσουν», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» σε συνέντευξή του ο δικηγόρος του Αytac Unsal, ο οποίος σκοπεύει να οδηγήσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα ερωτήματα για την απαγωγή του Μπουλούτ παραμένουν αναπάντητα: Ποια ήταν τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου; Εως σήμερα δεν έχει αποδοθεί καμία κατηγορία για μια μαφιόζικη πράξη που συνέβη σε ελληνικό έδαφος, στην οποία φέρονται να συμμετείχαν μεταξύ άλλων και ξένοι αξιωματούχοι. Υπενθυμίζεται πως η «Εφ.Συν.» από την πρώτη στιγμή είχε δημοσιεύσει καταγγελίες αυτοπτών μαρτύρων που είδαν την απαγωγή στην οδό Σόλωνος.
Κώστας Ζαφειρόπουλος

ΜΑΜΑΝΤΟΥ ΜΠΑ
Πολιτικός πρόσφυγας στο... Βέλγιο

3 Τον Μάιο του 2014 οι βελγικές Αρχές αναγνωρίζουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στον 40άχρονο Μαμαντού Μπα από τη Γουινέα. Η πρωτοτυπία είναι ότι ο Μαμαντού ζούσε ως αναγνωρισμένος πολιτικός πρόσφυγας στην Ελλάδα 7 χρόνια. Ομως από το καλοκαίρι του 2013, όταν πρωτομίλησε στην «Εφ.Συν.» και κατόπιν σε διεθνή ΜΜΕ για τη δολοφονική ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε από μηχανοκίνητα τάγματα εφόδου, η ζωή του εδώ έγινε αβίωτη.
«Φοβάμαι για τη ζωή μου», μας έλεγε, έχοντας τα σημάδια από τα χτυπήματα με σιδηρολοστό στο μέτωπό του. «Ασ’ τον να πεθάνει», ήταν η κουβέντα που συγκράτησε από τους διώκτες του, οι οποίοι τον κυνήγησαν και τον χτύπησαν χαράματα στην Πειραιώς, ενώ σχολούσε από τη δουλειά του ως λαντζέρης.
Ο Μαμαντού ζει σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται», μιλάει δημόσια και αγωνίζεται ενάντια στη ρατσιστική βία. Αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας, που δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει το ελληνικό κράτος, παρά το άσυλο που του έδωσε. Πουκάμισο αδειανό το δελτίο του πρόσφυγα και με τη βούλα της Ε.Ε. Καλά νέα για τον Μαμαντού, κακά νέα για την Ελλάδα και τους χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που εξακολουθούν να υφίστανται απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση στη χώρα μας, όπως επικύρωσε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με νέα καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση.
Α.ΤΖ.

ΑΜΠΟΥΖΙΝΤ ΕΜΠΑΡΑΚ
Η πρώτη «μπλε κάρτα» για ανθρωπιστικούς λόγους
4 Τον περασμένο Σεπτέμβριο εκδόθηκε πρώτη φορά η «μπλε κάρτα», δηλαδή η άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Και ήταν η πρώτη φορά που θύμα ρατσιστικής επίθεσης προστατεύτηκε, διότι αναγνωρίστηκε ως θύμα εγκληματικής οργάνωσης, και μάλιστα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Πρώτος δικαιούχος της άδειας αυτής ήταν ο Αμπουζίντ Εμπάρακ, ο οποίος γλίτωσε από καθαρή τύχη από τα δολοφονικά χτυπήματα των χρυσαυγιτών που επιτέθηκαν στο σπίτι Αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα τον Ιούνιο του 2012.
Ηταν η επίθεση που είχε προαναγγείλει ο βουλευτής Γιάννης Λαγός στην καφετέρια «Αίνιγμα» στο Πέραμα και για την οποία συνελήφθησαν από τους 20-25 χρυσαυγίτες μόνο έξι, ανάμεσά στους οποίους και ο πυρηνάρχης του Περάματος, Αναστάσιος Πανταζής, και σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο Αμπουζίντ εκείνο το βράδυ είχε αποκοιμηθεί στην ταράτσα όπου και τον χτύπησαν οι δράστες με ρόπαλα, με ξύλα και μανία στο κεφάλι και το πρόσωπο και -όπως μας είπε- τον άφησαν, όταν πίστεψαν ότι έχει πεθάνει.
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά αναγνώρισε ότι ο Αιγύπτιος αποτελεί θύμα και ουσιώδη μάρτυρα κακουργηματικής εγκληματικής πράξης σε βάρος της ζωής του και έτσι σύμφωνα με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση 30651/2014 τα θύματα τέτοιων εγκληματικών επιθέσεων δικαιούνται άδεια διαμονής. Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υπογράφτηκε μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση του πολέμιου της προστασίας θυμάτων για ανθρωπιστικούς λόγους, Τάκη Μπαλτάκου.
Γιάννης Μπασκάκης

ΝΤΟΑ ΑΛ ΖΑΜΕΛ
Μια μικρή ηρωίδα
5 Στα μέσα Σεπτεμβρίου η 19χρονη Ντοά αλ Ζαμέλ, πρόσφυγας από τη Συρία, έγινε σύμβολο αυτοθυσίας και κουράγιου μετά το ναυάγιο του δουλεμπορικού που τη μετέφερε και κόστισε τη ζωή σε 500 ανθρώπους. Η Ντοά, που είδε να χάνεται στα νερά της Μεσογείου ο αρραβωνιαστικός της, δέχτηκε να μεταφέρει πάνω της δύο μικρά παιδιά που της εμπιστεύθηκαν οι γονείς τους λίγο πριν χάσουν και εκείνοι τη ζωή τους.
Πάλεψε τέσσερα μερόνυχτα με τα κύματα και κατάφερε τελικά να σώσει το ένα παιδί, τη Νάντια, 17 μηνών. Και οι δύο μεταφέρθηκαν από τους διασώστες στην Κρήτη. Πριν από λίγες μέρες, η Ντοά βραβεύτηκε για την αυτοθυσία της από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ ακόμα περιμένει να υλοποιηθεί η υπόσχεση της ελληνικής πολιτείας και να της δοθούν χαρτιά για να ταξιδέψει στη Σουηδία όπου ήταν ο αρχικός της προορισμός.
Μ. Δ.

«Δεν ήταν μάταιος ο χαμός του Λουκμάν»
Ηταν η πρώτη υπόθεση ρατσιστικής δολοφονίας που έφτασε να δικαστεί. Ηταν η πρώτη φορά που το θύμα της ρατσιστικής βίας «αποκτάει» όνομα. Τον έλεγαν Σεχζάτ Λουκμάν και ήταν μόλις 27 χρόνων. Είχε πατέρα, μητέρα και 9 αδέρφια. Τους άφησε όπως και την πατρίδα του, το Πακιστάν, για να μπορέσει να τους στηρίξει οικονομικά, ξεκινώντας μια νέα ζωή στην Ευρώπη. Εζησε στην Ελλάδα 4,5 χρόνια δουλεύοντας ως εργάτης, μέχρι τη στιγμή που στον δρόμο του βρέθηκε το μηχανάκι των δύο δραστών, οι οποίοι τον μαχαίρωσαν 7 φορές.
Οι δύο δολοφόνοι απέδωσαν τον θάνατο του Λουκμάν στην «κακιά στιγμή» και επέμειναν ότι δεν έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή, παρά το υλικό της ναζιστικής οργάνωσης και τα όπλα που βρέθηκαν στα σπίτια τους. Κατά τις απολογίες τους υπέπεσαν σε μια σειρά από αντιφάσεις και αλλαγές σε σχέση με την προανάκριση, με κυριότερη ότι δήθεν το θύμα τούς έκανε κεφαλοκλείδωμα, ενώ ξεχώρισε και η δικαιολογία του ενός εκ των δύο δραστών ότι τα μαχαίρια τα χρησιμοποιεί για ψάρεμα και για κυνήγι αγριόχοιρου (!), όταν πηγαίνει στο χωριό.
Η καταδίκη τους ήρθε στις 15 Απριλίου 2014, με ποινή ισοβίων χωρίς ελαφρυντικά, ενώ η εισαγγελέας, αν και η μόνη από την έδρα, αναγνώρισε ρητά το ρατσιστικό κίνητρο. «Ο χαμός του Παύλου Φύσσα και του γιου μας δεν θα είναι μάταιος», είχε πει στην «Εφ.Συν.» ο πατέρας του, Χαντίμ Χουσεΐν.
Γιάννης Μπασκάκης

Ο μικρός Νταβίντ ελπίζει
7 Ακόμη ένα ατιμώρητο τροχαίο έγκλημα που τελέστηκε το 2012 απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα, και ειδικά την «Εφ.Συν.», όταν το βαριά τραυματισμένο για όλη του τη ζωή αγοράκι, θύμα ασυνείδητου ενστόλου οδηγού, δεν είχε από πουθενά αρωγή και βοήθεια. Ο μικρός Νταβίντ, που χρειάζεται να κάνει συνεχόμενες και κρίσιμες χειρουργικές επεμβάσεις, για να μπορέσει στοιχειωδώς να επανακάμψει, ζήτησε βοήθεια.
Μια βοήθεια που του χρωστούσε ο δράστης, όταν τον εγκατέλειψε· η πολιτεία, που δεν τον προστάτευσε· και η Δικαιοσύνη, που τον άφησε μέχρι και σήμερα χωρίς δικαστική απόφαση. Μέσω της «Εφ.Συν.» και του λογαριασμού της τράπεζας που δημοσιεύσαμε και κυρίως χάρη στην αλληλεγγύη των αναγνωστών μας συγκεντρώθηκε το απαραίτητο ποσό για την πρώτη μεγάλη χειρουργική επέμβαση του Νταβίντ. Ο πατέρας του Νταβίντ επισκέφτηκε την εφημερίδα με μια αγκαλιά γλυκά και ένα πλατύ χαμόγελο που μας γέμισε όλους αισιοδοξία.
Εχει νόημα όμως να συμπληρώσουμε εδώ και την τραγική απόφαση του 28χρονου ειδικού φρουρού που έχοντας τραυματίσει τον Δεκέμβρη μια γυναίκα σε τροχαίο οδηγήθηκε στην αυτοκτονία. Μπορεί η αντίδρασή του να ήταν πέρα από τα όρια της λογικής και να βύθισε την οικογένειά του σε βαρύ πένθος, αλλά κάπου στο βάθος όλοι διακρίναμε ένα μεγαλείο ανθρωπιάς τόσο σπάνιο ειδικά για όσους φορούν τη στολή της καταστολής.
Α. Ψ.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ
Ανάσα ελευθερίας μιας ολόκληρης κοινωνίας

8 Οι φυλακές, τα νέα σκληρά κατασταλτικά μέτρα της απομόνωσης, η στέρηση αδειών και η εξαθλίωση των κρατουμένων από κάθε άποψη, οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και περίθαλψης, οι θάνατοι ακόμα και οι δολοφονίες μέσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα, η σκληρή στάση που επέβαλλε η πολιτεία στα δικαστικά συμβούλια, η πλήρης απελπισία των φυλακισμένων, οι καταδίκες της Ελλάδας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τέλος η κρατική αδιαφορία στα νόμιμα αιτήματα των στοιβαγμένων σύγχρονων αθλίων, απασχόλησαν την επικαιρότητα του 2014.
Ο κόσμος στις φυλακές, αλλά και ο κάθε πολίτης που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια άγγιξε τα όριά του. Η τελευταία πράξη του 2014 ήταν η εξοντωτική απεργία πείνας του Ηρακλή Κωστάρη και κυρίως του νεαρού Νίκου Ρωμανού που, διεκδικώντας το δικαίωμά τους όχι απλά στην εκπαίδευση αλλά στην αξιοπρέπεια και την ισονομία, ένωσαν την κάθε φωνή διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, κινητοποιώντας πολίτες σε μια πρωτοφανή συγχορδία αλληλεγγύης.
Το πείσμα του νεαρού αναρχικού και η ασφυκτική πίεση από κάθε κοινωνικό σύνολο και από ολόκληρο σχεδόν το φάσμα του πολιτικού κόσμου έκαμψαν τελικά τη σκληρή κυβερνητική στάση, αναγκάζοντας την τελευταία στιγμή τον υπουργό να κάνει πίσω. Δεν έχει καμιά σημασία ούτε το αν και πώς θα κάνει τα μαθήματα ο Νίκος Ρωμανός ούτε ποιο ήταν το σημείο υποχώρησης. Σημασία έχει ότι όλος ο κόσμος είδε την υποχώρηση, είδε την άκαμπτη στάση να κάμπτεται και πήρε μαζί με τον Ρωμανό ανάσες ελευθερίας.
Αντα Ψαρρά

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το μαγαζάκι της αλληλεγγύης
9 Στις 4 Νοεμβρίου το μικρό παντοπωλείο ενός μετανάστη στο Ηράκλειο έγινε στάχτη έπειτα από εμπρησμό που -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- είχε ρατσιστικά κίνητρα. Λίγες μέρες μετά, η απόγνωση του ανθρώπου από το Μπανγκλαντές μετατράπηκε σε ελπίδα όταν οι κάτοικοι της γειτονιάς του Λάκκου του ανακοίνωσαν πως είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν όλοι μαζί να ξαναστήσει τη μικρή επιχείρηση.
Ελληνες και ξένοι κάτοικοι της περιοχής βοήθησαν στις εργασίες αποκατάστασης, ο χώρος καθαρίστηκε, δόθηκαν προσφορές για καινούργια παράθυρα και πόρτες, εταιρείες δώρισαν ψυγεία και αγοράστηκε ξανά το πρώτο εμπόρευμα. Το μήνυμα της αλληλεγγύης δόθηκε και από τον δήμαρχο της πόλης που συναντήθηκε με τον μετανάστη και τόνισε πως τέτοια φαινόμενα ρατσισμού δεν έχουν θέση στο Ηράκλειο.
Μάριος Διονέλλης

ΑΠΕΡΓΟΙ-ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ COCA-COLA
Μποϊκοτάζ και αγώνας διαρκείας
10 Μία μεγάλη δικαστική και ηθική νίκη πήραν οι απεργοί και απολυμένοι της Coca-Cola Τρία Εψιλον στα τέλη Αυγούστου, με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που έκρινε νόμιμο το μποϊκοτάζ τους ως μέσο πίεσης για την επιστροφή στις δουλειές τους. Οι εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη τα έβαλαν με τον πολυεθνικό κολοσσό που διέθετε ισχυρό μιντιακό -και όχι μόνο- οπλοστάσιο και κατάφεραν τόσο να διεξαγάγουν ένα πολύ επιτυχημένο, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, μποϊκοτάζ όσο και να ευαισθητοποιήσουν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης για τον αγώνα τους, που είναι εξαιρετικά σημαντικός σε μία χώρα που μαστίζεται από την ανεργία. Ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη, αλλά πλέον την άνιση μάχη που δίνουν έχουν αγκαλιάσει πολίτες και συλλογικότητες στην Αθήνα, όπου κάνουν συχνές παρεμβάσεις, και απ’ όλη την επικράτεια. Εδώ και ενάμιση χρόνο, οι εργαζόμενοι της Coca-Cola μαζί με άλλες ομάδες, όπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, δίνουν παντού την ελπίδα ότι οι αγώνες για το δικαίωμα στην εργασία και κυρίως την αξιοπρέπεια δεν είναι μάταιοι αλλά επιτακτικοί και σε αρκετές περιπτώσεις νικηφόροι.
Μ.-Α. Κωνσταντόπουλος

Στο παρά πέντε γλίτωσε ο αιγιαλός

11Με την κατάθεση πάνω από 170.000 υπογραφών, που αποτελεί ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, με την καταλυτική παρέμβαση όλων των οικολογικών οργανώσεων και σημαντικών επιστημονικών φορέων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το κατάφωρα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που παρέδιδε τους αιγιαλούς σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εισηγητής ήταν το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος περιορίστηκε σε ρόλο θεατή, παρά το γεγονός ότι το παράκτιο μέτωπο αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο κομμάτι του οικοσυστήματος και καθοριστικό τομέα άσκησης φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής.
Την... πατρότητα όμως του απαράδεκτου νομοθετήματος είχε αναλάβει ο πανίσχυρος Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Σε επίσημη ανακοίνωση είχε υποστηρίξει ότι το «τσιμέντο» στις ελληνικές ακτές, με την κατασκευή 150.000 νέων ξενοδοχειακών κλινών, θα φέρει 300.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 20%, έως το 2021. Με βάση τους υπολογισμούς, οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες θα καταλάβουν 200 χλμ. ακτών, που κατά τον ΣΕΤΕ δεν θεωρείται... επιβάρυνση, αφού η χώρα μας διαθέτει ακτογραμμή 16.000 χλμ.! Το απαράδεκτο νομοθέτημα έδινε «συγχωροχάρτι» σε όλες τις πολεοδομικές παρανομίες που έχουν γίνει «μέσα στο κύμα» από ξενοδοχειακά συγκροτήματα αλλά και επώνυμους ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών, οι οποίες αποκλείονται με τον ισχύοντα νόμο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Προέβλεπε ακόμη και το εκ των υστέρων μπάζωμα ακτών, με... ποσόστωση που θα ήταν ανάλογη με τις ξενοδοχειακές κλίνες!
Χ.ΤΖ.

Μπλόκο στα διαλυτήρια πλοίων σε Καλυμπάκι και Βλύχα
12 Με δύο αποφάσεις η νέα περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, έβαλε φρένο στη λειτουργία διαλυτήριων πλοίων στην εξαιρετικά επιβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή της Ελευσίνας. Με τις αποφάσεις αυτές ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του ανενεργού εδώ και χρόνια διαλυτηρίου του Μπακόπουλου στη θέση Καλυμπάκι και επιβλήθηκε η διακοπή της λειτουργίας του διαλυτηρίου πλοίων της εταιρείας «Αφοί ΣΑΒΒΑ ΕΠΕ» στη Βλύχα.
Σε ό,τι αφορά το ανενεργό διαλυτήριο πλοίων του Μπακόπουλου στο Καλυμπάκι, είχε προηγηθεί απόπειρα της «νεκρανάστασής» του από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) με πρόσχημα την ανέλκυση των ναυαγίων του Κόλπου της Ελευσίνας, παρόλο που από το 2005 ολόκληρη η ανατολική έκταση των 200 στρεμμάτων του Καλυμπακίου έχει καθορισθεί με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο προς χρήση «μη οχλούσας βιομηχανίας-βιοτεχνίας (ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ), προς εξυγίανση».
Θυμίζουμε ότι σε τμήμα των 20 στρεμμάτων –όπου σχεδιαζόταν η κατασκευή του διαλυτήριου– έχει καθοριστεί μεγάλο παραλιακό τετράγωνο για τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πράσινου. Σε ό,τι αφορά τη διακοπή λειτουργίας του διαλυτήριου πλοίων της εταιρείας «Αφοί ΣΑΒΒΑ ΕΠΕ», αυτή επιβλήθηκε, διότι –κατά παράβαση των όρων της άδειας λειτουργίας της– η εγκατάσταση λειτουργούσε χωρίς την απαιτούμενη έγκριση παραχώρησης χρήσης χώρου της χερσαίας ζώνης του λιμένα Ελευσίνας από τον ΟΛΕ. Τα διαλυτήρια πλοίων αποτελούν ρυπογόνες δραστηριότητες, ενώ κατατάσσονται στις υψηλά οχλούσες.
Τάσος Σαραντής

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΑΣΩΠΟ
«Ο ρυπαίνων πληρώνει»
13 Στις 9 Ιουλίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας λαμβάνει μια απόφαση-σταθμό για την πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού Ποταμού. Ενοχες επτά εταιρείες (Aluminco A.E., ICR Ιωάννου Α.Ε., Γαλβανιστήρια Ελλάδας Α.Ε., Viometale Α.Ε., Βαφική Α.Ε., ΕΑΒ Α.Ε., BLK Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε.), ενώ το δικαστήριο κρίνει ότι με τη βιομηχανική τους δραστηριότητα προκάλεσαν προσβολή και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θήβας Βοιωτίας, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας κίνδυνο βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου των κατοίκων των όμορων περιοχών. Η δίκη διήρκεσε 9 μήνες και απασχόλησε 20 συνεδριάσεις. Η καταδίκη αφορά πράξεις που διαπιστώθηκαν το φθινόπωρο του 2007.
Η υψηλότερη από τις ποινές ορίστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ. Οι ποινές χαρακτηρίστηκαν επιεικείς από τους κατοίκων – πώς αλλιώς θα μπορούσε να τις κρίνει ένας ανθρώπος που έχει χάσει συγγενείς του από καρκίνο; Πιο ψύχραιμοι παρατηρητές της υπόθεσης και νομικοί επισήμαναν, όμως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση βάζει τέλος σε μια εποχή ατιμωρησίας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού και την εφαρμογή του κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθώς υπάρχει πλέον ένα «φόβητρο» για όσες εταιρείες ρυπαίνουν το περιβάλλον με τη δραστηριότητά τους.
Στ.Ζ.

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ - ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Νίκη κόντρα στους εργολάβους
14 Αν κάποιοι πονάνε περισσότερο από όσα συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα αυτοί είναι προφανώς οι αδύναμοι: οι μετανάστες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ψυχικά ασθενείς. Αν υπάρχει ένας τόπος όπου αποτυπώνονται συμπυκνωμένα τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής των τελευταίων χρόνων αυτός μπορεί να έχει την εικόνα ενός ψυχιατρείου ή μιας μονάδας ψυχικής υγείας.
Αν υπήρξε ένας νικηφόρος αγώνας το 2014 που δείχνει τον δρόμο για τη δύναμη των ίδιων των εργαζομένων, αυτός προήλθε από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο της καθαριότητας του Δρομοκαΐτειου κόντρα στον φόβο και στις απειλές της ιδιωτικής εταιρείας JCB που είχε αναλάβει την εργολαβία.
Απέναντι στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία, στη μη τήρηση όρων των συμβάσεων, στην απόδοση μειωμένου αριθμού ενσήμων, απέναντι σε πλήθος εκβιασμών και παραβάσεων της εργοδοσίας, στην απουσία της επιθεώρησης εργασίας, στην ολιγωρία της διοίκησης του νοσοκομείου, συσπειρώθηκαν, έφτιαξαν σωματείο, απήργησαν, άντεξαν και νίκησαν.
Η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη τόσο για την τρέχουσα σύμβαση όσο και για την επόμενη. Ο αγώνας τους βέβαια συνεχίζεται, όπως και των συναδέλφων τους του υπουργείου Οικονομικών.
Κώστας Ζαφειρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου