Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αττικής - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο για την παγκόσμια μέρα της γυναίκας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα δεκάδες χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διεκδικώντας  λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Σύνθημα της πρωτόγνωρης για την εποχή διαδήλωσης, το  «ψωμί και τριαντάφυλλα». Ένα αιώνα μετά, σε μια μετα-φεμινιστική εποχή, η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί  ψωμί και ότι αυτό συμβολίζει, δηλαδή εργασία (θυμίζουμε πως εκτός από τους νέους, και οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο «θύμα» της ανεργίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιανουάριο 2015, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων το 60% είναι γυναίκες) αλλά και τριαντάφυλλα, δηλαδή ποιότητα ζωής.
Η Ειρήνη Κατσινοπούλου, επικεφαλής και δημοτική σύμβουλος του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αττικής - Ενωτικό Ψηφοδέλτιο είχε δηλώσει παλαιότερα σε εκδήλωση του Δικτύου: «η συμμετοχή των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναιμική, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με θεσμικά και κοινωνικά εμπόδια»
Πράγματι τα στοιχεία για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά:
Οι γυναίκες δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα είναι μόλις 15 από τους 325 !!
Στο Δήμο μας μόνο 10 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους σήμερα, είναι γυναίκες.
Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, οι γυναίκες αισιοδοξούν και συνεχίζουν να αγωνίζονται.
Όπως έγινε με τις καθαρίστριες και τις γυναίκες της Χαλκιδικής, θα δείξουν ξανά το δρόμο για τη νίκη και θα εμπνεύσουν την κοινωνία με τον αγώνα τους για ισότητα, αλληλεγγύη και ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου