Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Εκλογές ΠΑΣΕΓΕΣ : Άλλο ένα Δ.Σ. ή μια άλλη πορεία ;

    Της Ειρήνης Κατσινοπούλου
    Πηγή:http://www.avgi.gr/  Αυτές τις μέρες φαίνεται ότι παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος «εφαρμογή του Ν.4015/11», του νόμου που ψηφίστηκε επί υπουργίας Σκανδαλίδη και «διορθώθηκε» με σωρεία τροπολογιών. Κάποιες από αυτές αφορούσαν τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της θητείας του ΔΣ των συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ, από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα.
Σήμερα, με μια διαδικασία εξπρές και σε καθεστώς αδιαφάνειας γίνεται η εκλογή του νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στην διαδικασία έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που χαρακτηρίστηκαν σαν ενεργοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το μητρώο των ενεργών συνεταιρισμών, που θα έπρεπε να είναι δημόσια προσβάσιμο σε μόνιμη βάση, δόθηκε στη δημοσιότητα από την ηγεσία του ΥΠΠΑΤ μόλις την περασμένη βδομάδα. Έτσι έγινε γνωστό ότι από τους 6.200 αγροτικούς συνεταιρισμούς, που θεωρητικά υπήρχαν ως το 2010, χαρακτηρίστηκαν σαν ενεργοί μόλις 885!
Ωστόσο, ούτε το σύνολο των 885 ενεργών συνεταιρισμών συμμετέχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Μόλις 202 συνεταιρισμοί και 12 ΑΕΣ (αγροτικές εταιρικές συμπράξεις ΑΕ), έκαναν αίτηση να γίνουν μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ. Επομένως, η ουσιαστική αντιπροσωπευτικότητα της διαδικασίας περιορίζεται σε λιγότερο από το 25% του συνεταιριστικού χώρου που άντεξε τη λαίλαπα του 4015/11 αλλά και της μνημονιακής αποδιάρθρωσης του αγροτικού χώρου.

Ακόμα χειρότερα, η εκλογή γίνεται με ένα κατάφωρα πλειοψηφικό σύστημα. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο και μάλιστα με σταυροδοσία 50% συν ένα, δίνει τη δυνατότητα σε έμπειρους «εκλογομάγειρες» να αποκτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας του ΔΣ .
Δεν είναι τυχαίο ότι το διαχρονικό αίτημα του αγροτικού κινήματος, για υιοθέτηση της απλής αναλογικής σε όλες τις διαδικασίες εκλογής, αγνοήθηκε επιμελώς στην πρόσφατη αλλαγή καταστατικού της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Μια ματιά στο ψηφοδέλτιο για το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, αποδεικνύει ότι ζητούν και πάλι την ψήφο των αγροτών όλοι οι βασικοί υπεύθυνοι και υπαίτιοι της απαξίωσης του συνεταιρισμών. Αυτοί ακριβώς που θα έπρεπε να αποχωρήσουν οριστικά, όχι μόνο λόγω της μακρόχρονης θητείας τους σε θέσεις ευθύνης, αλλά κυρίως σαν στοιχειώδες δείγμα ανάληψης των ευθυνών τους για την αποδιάρθρωση των συνεταιρισμών και την απαξίωση του συνεργατισμού στον αγροτικό χώρο.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαφοροποιούνται και υποστηρίζουν μια ριζικά διαφορετική πορεία τόσο της ΠΑΣΕΓΕΣ, όσο κυρίως του συνόλου των αγροτικών συνεταιρισμών. Μια πορεία πραγματικής εξυγίανσης και κάθαρσης, που θα θεμελιωθεί πάνω στην δημοκρατία, τη διαφάνεια και την ενεργή συμμετοχή των αγροτών και θα βάλει οριστικά τέλος σε επιχειρηματικές δραστηριότητες τύπου «Γαία Επιχειρείν», που άνοιξε το δρόμο της πλήρους άλωσης κάθε δραστηριότητας του αγροτικού χώρου από την Τράπεζα Πειραιώς.
Για να βρεί γόνιμο έδαφος αυτή η πορεία, δέσμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου ανάπτυξης του συνεργατικού θεσμού που θα προάγει συλλογικά όχι μόνο το κέρδος αλλά και την ευημερία ως κοινωνικό αγαθό. Αυτό θα έχει σαν θεμελιώδη χαρακτηριστικά: τη δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία και την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλες τις βαθμίδες εκπροσώπησης, τον παραγωγικό προσανατολισμό τους, τον πλήρη και ουσιαστικό έλεγχο από τα μέλη του συνεταιρισμού όλης της διακίνησης των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων και στο πιάτο του καταναλωτή και την δημόσια εποπτεία από μια Ανεξάρτητη Αρχή.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την αναγέννηση από τις στάχτες του συνεταιριστικού κινήματος.
Η επιτυχία του είναι στα χέρια των αγροτών.

Η Ειρήνη Κατσινοπούλου είναι συντονίστρια του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου