Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Σύροι πρόσφυγες: Ψάχνοντας στέγη και τα πράγματά τους



Ρεπορτάζ  'Ελλη Ζώτου, εφημερίδα Αυγή.
 Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να θεωρεί πως το ζήτημα των Σύρων προσφύγων "λύθηκε", και μάλιστα "ανθρώπινα", η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος καθώς στον δρόμο βρίσκονται οικογένειες με μικρά παιδιά -ανάμεσα στα οποία και μωρό με ειδικές ανάγκες- που οι αλληλέγγυοι μέχρι αργά χθες το βράδυ προσπαθούσαν να στεγάσουν. Μάλιστα οι αλληλέγγυοι καλούν σε συγκέντρωση σήμερα έξω από το αμφιθέατρο του 9,84, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την Ημέρα του Μετανάστη με τον Α. Συρίγο.
Από τους προσαχθέντες που στάλθηκαν σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο είχαν πάει κι άλλοι πρόσφυγες, 20 άτομα δεν βρήκαν θέση, με τον δήμαρχο Καμίνη να δηλώνει ότι δεν διαθέτει άλλο χώρο. Αποτέλεσμα ήταν οι πρόσφυγες να μοιραστούν σε χώρο της Αλληλεγγύης στο Μπραχάμι και σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με έξοδα της Αλληλεγγύης.

 Άφαντα τα πράγματα των Σύρων
Παράλληλα, οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να βρουν τα χαμένα αντικείμενά τους κατα την αστυνομική επιχείρηση καταγγέλλοντας πως έχασαν χρήματα, διαβατήρια, κινητά, ταυτότητες, ακόμα και φωτογραφίες -τα τελευταία ίσως ενθύμια ενός πρόσφυγα από τον τόπο του και τους ανθρώπους του- και πηγαίνοντας πότε στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, πότε στο Α.Τ. Ομονοίας στη νέα αυτή οδύσσεια.
Κατά τη χθεσινή επίσκεψη των προσφύγων στην υπηρεσία του Δήμου βρήκαν μόνο παλέτες και ούτε καν τους μουσαμάδες που χρησιμοποιούσαν. Επισκέφθηκαν μάλιστα χθες και το Α.Τ. Ομονοίας, μήπως στα απολεσθέντα υπάρχει κάτι.
 Υπηρεσιακό σημείωμα απέλασης σε 8 Σύρους
Επιπλέον, 8 Σύροι προσαχθέντες στην Πέτρου Ράλλη, αντί για την εξάμηνη αναβολή απέλασης που χορηγείται σε όλους τους Σύρους από τον Απρίλιο του 2013, τους δόθηκε υπηρεσιακό σημείωμα να εγκαταλείψουν την χώρα σε 30 ημέρες σαν παράνομοι μετανάστες. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό αυτό συνέβη γιατί η Διεύθυνση Αλλοδαπών δεν ήταν 100% σίγουροι ότι πρόκειται για Σύρους και πως τους εξήγησαν ότι μέσα σε αυτό το διάστημα μπορούν ή να φέρουν κάποιο χαρτί που θα αποδεικνύει ότι είναι Σύροι για να κάνουν την εξάμηνη αναστολή απέλασης ή να κάνουν αίτηση ασύλου.
 Διάβημα Β. Κατριβάνου στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Διάβημα για το θέμα των Σύρων προσφύγων απηύθυνε χθες η βουλευτής Βασιλική Κατριβάνου, υπεύθυνη για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, προς τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου Νιλς Μούιζνιεκς.

Στο διάβημα ζητείται η παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ενεργοποίηση της Οδηγίας 2001/55/ΕΚ, ώστε να εφαρμοσθεί η διαδικασία για την άμεση και προσωρινή προστασία εκτοπισθέντων και τη μετάβασή τους υπό αυτό το καθεστώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει το ως άνω αίτημα.
Ζητείται, επίσης, από το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρέμβει για να διασφαλιστεί η προσωρινή στέγαση, διαβίωση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Σύρων που τελούν υπό αναβολή απομάκρυνσης (άρθρα 29 και 37 παρ. 5 Ν 3907/2011 όπως ισχύει), και πιο γενικά, για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και ένταξης στους αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου