Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Ας απελευθερωθούμε!

Οι εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου πραγματοποιούνται σε μια κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της αυτοδιοίκησης, της Ελλάδας αλλά και όλης της Ευρώπης. Οι δυνάμεις του συστήματος, τοπικά, εθνικά και πανευρωπαϊκά «παίζουν τα ρέστα τους» προσπαθώντας να καλλιεργήσουν στους λαούς μια εντύπωση ξεπεράσματος της κρίσης με αντίστοιχη προοπτική ανάπτυξης.
Αυτή  η καλλιεργούμενη τεχνητή πραγματικότητα αγνοεί ή προσπαθεί να  φιμώσει τις φωνές που ξεγυμνώνουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιστέκονται στον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα που σχεδιάζουν τα κέντρα εξουσίας και υλοποιούν οι άβουλοι υποστηρικτές τους σε εθνικό επίπεδο.
Κλασσικότερη περίπτωση από αυτή της Ελλάδας δεν μπορούμε να βρούμε. Οι κυβερνήσεις από το 2009 και μετά υπηρέτησαν πιστά μια νεοφιλελεύθερη πολιτική αφαίμαξης και εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, καλλιεργώντας το φόβο, την απόγνωση και την περιχαράκωση στην προσωπική επιβίωση, σπέρνοντας έτσι το σπόρο για να εκκολαφθεί «το αυγό του φιδιού» και το φασιστικό έκτρωμα.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, στοιχήθηκαν πλήρως με τις μνημονιακές επιλογές, επικαλούμενοι δικαιολογίες για τον περιορισμό των πόρων, ενώ στην πραγματικότητα απουσίαζε το όραμα και οι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης προς όφελος πρώτα των πολιτών. Τα ίδια γνωστά αλλά φθαρμένα πρόσωπα, διαβλέποντας την πιθανότητα της πολιτικής τους εξαφάνισης, φόρεσαν τον μανδύα του ανεξάρτητου, προσποιούμενοι ότι δεν υποστηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και ελπίζοντας πως, για άλλη μια φορά, οι δημότες θα δείξουν έλλειψη κρίσης, αμνησία και «ραγιαδισμό».
Κλασσικό παράδειγμα ο Δήμος Ηρακλείου, όπου ξαφνικά τα τελευταία 4 – 5 χρόνια, αυτοί που μανιωδώς υποστήριζαν τις δυο προηγούμενες δεκαετίες όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και κατάντησαν το Δήμο ένα απέραντο «διασκεδαστήριο» διαπλοκής και παραγοντισμού, ξαναζητούν την ψήφο μας με το πρόσχημα ότι, μέσω της τωρινής τους «ανεξαρτητοποίησης», θα επιτελέσουν έργο και προσφορά για τους πολίτες. Οι Άγγλοι λένε: «Δεν μπορείς να μάθεις σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα».
Στις εκλογές αυτές έχουμε μοναδική ευκαιρία να απαλλαγούμε οριστικά από όλους αυτούς. Να απελευθερωθούμε από «δήθεν υποχρεώσεις» προς συμβούλους που μας έχουν «εξυπηρετήσει», γιατί αποτελεί υποχρέωση ενός ευνομούμενου δήμου η εξασφάλιση ποιοτικής παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες. Να απελευθερωθούμε από την «ανάγκη» να μας χτυπούν φιλικά κάποιοι το χέρι στην πλάτη και να μας «κατατάσσουν» στην αυλή των εκλεκτών τους. Να απελευθερωθούμε από τον ατομισμό, την έπαρση και την αλαζονεία, χαρακτηριστικά που δείχνουν ανωριμότητα, και να κάνουμε την υπέρβαση προς μια γνήσια συλλογικότητα. Έχουμε μπουχτίσει από φουσκωμένους εγωισμούς, αρχηγικές παρατάξεις, παχιά λόγια, υποσχέσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν για να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή μας ως αυτόβουλα πολιτικά όντα.
Ας απελευθερωθούμε από όλους αυτούς που πλήγωσαν την αξιοπρέπειά μας. Δεν μας είναι άγνωστοι, τους ξέρουμε.
Την Κυριακή 18 Μαΐου, ας κάνουμε το πρώτο βήμα.

Λιάκος Αθανάσιος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου – Ενωτικό Ψηφοδέλτιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου