Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ε. Κατσινοπούλου: Καταγγέλλουμε την υποκρισία και την καπηλεία της φτώχειας.

Παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα « Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» του «Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αττικής-Αξιοπρέπεια, Αντίσταση, Αλληλεγγύη». 


     Πως αντιμετωπίζεις ως Δήμος την ανθρωπιστική κρίση των ημερών μας; Πολύ περισσότερο όταν το  θεμελιακό κοινωνικό πρόβλημα της κρίσης γεννιέται από την τεράστια ανεργία που πλήττει τη κοινωνία μας και έχει φθάσει επίσημα στο 28% του ενεργού πληθυσμού κάπου 1.400.000 άνεργοι; Και όταν διαφαίνεται (σύμφωνα με  πρόσφατες μελέτες  του επιστημονικού ινστιτούτου της ΓΣΕΕ )  ότι ο δείκτης της ανεργίας θα παραμείνει πάνω από το 17%, δηλαδή κοντά στις 900.000 άτομα τουλάχιστον μέχρι το 2026;                   

Απαντήσεις στα παραπάνω αμείλικτα ερωτήματα, ανεξάρτητα από την αναγκαία κυβερνητική αλλαγή για την κατάργηση των μνημονίων και του Καλλικράτη, έδωσε το «Δίκτυο  Πολιτών Ηρακλείου Αττικής» κατά την παρουσίαση του προγράμματος  για την κοινωνική πολιτική. Το πολυσέλιδο, κοστολογημένο πρόγραμμα με μια σειρά άμεσων μέτρων κοινωνικής προστασίας και στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας και αναβάθμισης των παροχών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας παρουσίασε η επικεφαλής του Δικτύου και υποψήφια Δήμαρχος Ειρήνη Κατσινοπούλου.
Τα μέτρα που θα εφαρμόσει το  «Δίκτυο Πολιτών» ως δημοτική αρχή για την μετατροπή του Ηρακλείου σε «Πόλη της Κοινωνικής Προστασίας και της Αλληλεγγύης» (όπως είναι ο τίτλος του προγράμματος) βασίζονται στην ανακατανομή των δαπανών του Δήμου, την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων, καθώς και στην ανάπτυξη δικτύων και δομών αλληλεγγύης και στην εμπέδωση πρακτικών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Για αυτό κλήθηκαν και παρουσίασαν το έργο τους από το Δίκτυο «Αλληλεγγύη για όλους» και από την Caritas Αθήνας- προσφυγικό έργο οι Κώστας  Βενιώτης και Παναγιώτα Σιαφάκα, αντίστοιχα. 

Συνοπτικά όπως τόνισε η Ειρήνη Κατσινοπούλου « ο  Άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και εάν είναι η ερώτηση». Γι αυτό δήλωσε «για την εξασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη τροφή, την στέγη, την παιδεία προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο αυτο-οργάνωσης της κοινωνίας. Προτείνουμε το Ηράκλειο της αλληλεγγύης. Αλλά προϋπόθεση για να πετύχουμε, είναι η ενεργοποίηση  του καθενός και όλων μαζί. Για να πάψει ο Δήμος να είναι αποξενωμένο  μέσο εξουσίας. Λέμε όχι», κατέληξε «στην εσωστρέφεια, τον ατομισμό και στην απομόνωση και ναι στη συλλογικότητα, την εξωστρέφεια και την αλληλεγγύη. Ναι στην οικοδόμηση της κοινής μας κατοικίας  που είναι η πόλη μας»
         Στην ομιλία της η υποψήφια Δήμαρχος Ε. Κατσινοπούλου δεν περιορίστηκε μόνο στην παρουσίαση του προγράμματος. Μίλησε «για σαφείς στόχους, καθώς δίνουμε -τόνισε- την μάχη για την ανάληψη του Δήμου στο Ηράκλειο. Επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη προτάσσοντας τις αρχές, τις αξίες, τις προτάσεις μας. Η πλειοψηφία όμως των αντιπάλων μας επιμένει να βυθίζει στην απολιτικοποίηση τις δημοτικές εκλογές, παρουσιάζοντάς της σαν εκλογές  μεταξύ «ικανών» και «φιλάνθρωπων» ανθρώπων. Όχι τυχαία. Υπάρχει πολύ υποκρισία, πολύ καπηλεία στην πόλη μας» συνέχισε , «και εμείς ως τώρα  φερθήκαμε πολύ πολιτισμένα, πολύ comme il faut (κομ ιλ φο). Αλλά από εδώ και πέρα θα αποκαλύπτουμε στους δημότες κάθε ψευτιά και κάθε υποκρισία. Γιατί εμείς συνειδητά δεν βγήκαμε  φωτογραφίες μοιράζοντας  τρόφιμα δήθεν σε δημότες που στην πραγματικότητα ήταν μέλη της παράταξης μας, ούτε χρησιμοποιήσαμε θεσμούς όπως το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου και τους  όντως εθελοντές σε αυτό, ως προεκλογικό μηχανισμό. Αντίθετα εξήγησε, στηρίξαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο παραδίδοντας τρόφιμα. Τρόφιμα που συγκέντρωσαν  τα μέλη του Δικτύου Πολιτών στα οποία δεν επιτράπηκε να δουλέψουνε ως εθελοντές  σε αυτό! Θα αποκαλύψουμε  την εκμετάλλευση της φτώχειας για πολιτικά οφέλη.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2011 ήταν 100 εκατομμύρια ευρώ. Μέγεθος εντελώς πλασματικό. Τα 100 εκατομμύρια, έφτασαν τα 30   και εν τέλει από αυτά προβλέπονται 4,5 εκατομμύρια  ευρώ για όλα, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική πολιτική! »

  Η Ειρήνη Κατσινοπούλου  αναρωτήθηκε ακόμα εάν οι υποψήφιοι των άλλων παρατάξεων πιστεύουν ότι η πόλη μας έχει πέσει σε πολιτική και κοινωνική αφασία. « Νομίζουν ότι ξεχάσαμε» ρώτησε « ποιος ξεκίνησε από ποιο πολιτικό κόμμα, από ποιους στηρίχθηκε και ποιών την κυβερνητική πολιτική στήριξε ;» 
                Δίκτυα Αλληλεγγύης
Στις δομές αλληλεγγύης που μετατρέπουν τον  ιδιώτη σε ενεργό πολίτη, βάζοντας φρένο στην βαρβαρότητα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Κώστας Βενιώτης από το«Δίκτυο Αλληλεγγύη για όλους»  Έδωσε μάλιστα μερικούς ενδεικτικούς αριθμούς για την δράση του Δικτύου. Συγκεκριμένα: 1941 τόνοι προϊόντων έχουν διακινηθεί από το 2012. Λειτουργούν 45 αγορές χωρίς μεσάζοντες. Είκοσι συλλογικές κουζίνες. Μόνο στην Αττική 37 δομές αλληλεγγύης ενισχύουν νοικοκυριά με πάνω από 5000 πακέτα αλληλεγγύης το μήνα.

 Η Παναγιώτα Σιαφάκα αναφέρθηκε στο έργο της Caritas Αθηνών- προσφυγικό έργο που εδρεύει στην πλατεία Βάθη, ανήκει στην καθολική εκκλησία και βοηθά πρόσφυγες και μετανάστες είτε νόμιμους είτε χωρίς χαρτιά, ανεξάρτητα φυλής και θρησκείας προσφέροντας τρόφιμα και ρούχα (λειτουργεί καθημερινά το τραπέζι του πρόσφυγα), εμβολιάζοντας παιδιά, διδάσκοντας την ελληνική και αγγλική γλώσσα.

 Τέλος ο δρ. Γιώργος Δαρεμάς, από το «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου» μίλησε μεταξύ άλλων για τις « ισχυρές δομές αποκεντρωμένης εξουσίας που υπάρχουν  στην Ευρώπη σήμερα, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Εδώ στην Ελλάδα» εξήγησε, « η νομοθεσία του Καλλικράτη εισήγαγε στο όνομα της αποκέντρωσης ένα διπλό αντιφατικό καθεστώς. Αφενός ενίσχυσε τον συγκεντρωτισμό των στρατηγικών αποφάσεων ενώ αφετέρου μεταβίβασε μια πλειάδα αρμοδιοτήτων και λειτουργιών στη τοπική αυτοδιοίκηση μειώνοντας παράλληλα τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση αυτών των λειτουργιών. Η κεντρική εξουσία κράτησε το πεπόνι και έδωσε στη τοπική αυτοδιοίκηση το μαχαίρι για να κόβει αέρα κοπανιστό».

Δείτε τα βίντεο από τη ΖΩ TV εδώ:
Βίντεο 1 - αρχικές τοποθετήσεις - https://www.youtube.com/watch?v=oKQOEO7vJlQ
Βίντεο 2 - τοποθέτηση Ειρήνης Κατσινοπούλου - https://www.youtube.com/watch?v=98AC74r2cKs

Βίντεο 3 - τοποθετήσεις - παρεμβάσεις - https://www.youtube.com/watch?v=_3nlp4MKFFE

1 σχόλιο:

  1. Αφού το "Πρόγραμμα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης" είναι κοστολογημένο,γιατί δεν δημοσιεύτηκαν κατά την παρουσίασή του λίγοι αριθμοί για το ύψος του και τη διάρθρωσή του ; Οι αριθμοί πρέπει να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή