Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

«Μνημόνιο 2014»: Νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία, σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση για τη μυστική συμφωνία με την τρόικα

Νέες αποκαλύψεις της «Εφημερίδας των Συντακτών»: Κυβέρνηση και τρόικα πέρα από την εκχέρσωση των τελευταίων εργατικών δικαιωμάτων, συμφώνησαν και στην περαιτέρω επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με την απάλειψη 43 φόρων υπέρ τρίτων. Με σιωπητήριο αντέδρασε η κυβέρνηση στην προχθεσινή αποκάλυψη για τα εργασιακά, αποκάλυψη που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα το νέο μνημόνιο.

Ενώ η κυβέρνηση άφησε ασχολίαστη την αποκάλυψη της Εφ.Συν. για την εν κρυπτώ συμφωνία με την τρόικα για τα εργασιακά, η εφημερίδα επανέρχεται με νέα στοιχεία για τις επώδυνες αλλαγές. Συγκεκριμένα, μετά τις ευρωεκλογές, καταργούνται 43 φόροι υπέρ τρίτων απο το ερχόμενο διάστημα κάτι που θα επιφέρει απώλειες τουλάχιστον 2 δις ευρώ σε 23 ασφαλιστικά ταμεία και συνολικά 4 δις. ευρώ προς όλους τους φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ κτλ). Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει και νέες περικοπές μισθών και δικαιωμάτων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με την υπαγωγή τους στο υπουργείο Εργασίας. 

Στο απόσπασμα οδηγούνται και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας, που φέρνει στο φως την  έγγραφη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο 2014 καταργούνται τα τελευταία μέτρα προστασίας των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τη κατάργηση των τριετιών για τους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκουν δουλειά, απελευθερώνεται πλήρως το καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων σε δημόσια έργα και ΟΤΑ, αλλάζει, επι τα χείρω το ασφαλιστικό, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα θεσμοθετηθεί ο νέος εργατικός κώδικας (παρακάτω διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ). Οι «ιδέες« για την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων είχαν ήδη «διαρρεύσει» πριν ολοκληρωθεί η «διαπραγμάτευση».
Σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, ζητάει από τον Γ. Βρούτση το σύνολο της νέας συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα (Μνημόνιο 2014), όπως το αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών». Όπως αναφέρεται στη σχετική αίτηση κατάθεσης εγγράφου, «το συγκεκριμένο δημοσίευμα παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο ρυθμίσεων, οι οποίες αποτελούν ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων και στραγγαλίζουν την αξιοπρέπεια των πολιτών. Από την αποκάλυψη του εγγράφου στα αγγλικά προκύπτει ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου κειμένου, το οποίο έχει συντακτεί κατά το πρότυπο των δύο προηγούμενων Μνημονίων». 

Αλ. Μητρόπουλος: «Πλεόνασμα» με ρήτρα εργασιακής ειλωτείας για τον Homo Mnimonious

«Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των συντακτών» είναι άκρως αποκαλυπτικό. Το 17% του αιματοβαμμένου «πρωτογενούς πλεονάσματος» θα διανεμηθεί με όρους γενικευμένης κοινωνικής καταστροφής, με ρήτρα ολοκληρωτικής κατεδάφισης των τελευταίων αρχών του εργασιακού πολιτισμού» σχολιάζει ο Αλ. Μητρόπουλος, βουλευτή Αττικής και υπεύθυνου Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η δήλωσή του
Με το νέο Μνημόνιο της ολοκληρωτικής καταστροφής και τα προσαρτώμενα κείμενά του δημιουργείται ένας νέος τύπος εργαζομένου: ο μνημονιάνθρωπος (Homo Mnimonious), που θα έχει τα παρακάτω τρία ειδοποιά χαρακτηριστικά:
1ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι πάμφθηνος.
Ο νέος κατώτατος μισθός, η μαζική στροφή σε ατομικές συμβάσεις με γενικευμένη «ευελιξία» («flexicurity») είναι το ιδανικό οικονομικό-κοινωνικό-νομικό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους. Η αμοιβή-«χαρτζιλίκι» που θα παίρνουν, θα επαρκεί για τη μετακίνηση μόνο σε άλλο τόπο και εργοδότη για αναζήτηση «ευέλικτης εργασίας».
2ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι ευέλικτος.
Το σύστημα της σταθερής και ασφαλισμένης απασχόλησης με ορατή την έξοδο στη σύνταξη καταργείται. Ο οικογενειακός βίος καθίσταται αδύνατος. Ο συλλογικός βίος καταστρέφεται. Οι πολίτες (όσοι ευτυχήσουν να εργαστούν), ακόμη και στα πλαίσια της ανεργιογόνας και μισθοκτόνας ανάπτυξης, θα απασχολούνται με ποικιλώνυμες μορφές ευέλικτης ή άτυπης εργασίας. Ήδη οι μισές από τις νέες θέσεις είναι ευέλικτες. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για το οποίο περηφανεύεται η μνημονιακή συγκυβέρνηση!
3ον) Ο Homo Mnimonious θα είναι ανασφαλής.
Το βομβαρδισμένο κοινωνικό τοπίο, οι ευέλικτοι και φθηνοί εργαζόμενοι θα περιφέρονται πλάνητες… Θα είναι εργαζόμενοι-«χταπόδια», ανασφαλείς, μόνοι, απορφανισμένοι από τη συνδικαλιστική προστασία (area without union). Η μόνιμη ανασφάλεια για τη διατήρηση της κακοπληρωμένης θέσης θα δημιουργεί άγχος, σύγχυση, απόγνωση. Η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί παντελώς.
Αυτή η αγορά εργασίας του νέου Μνημονίου είναι για δούλους, για είλωτες… Δεν είναι για ελεύθερους ανθρώπους του ιστορικού και περήφανου ελληνικού λαού. Η κοινωνία των φτωχών και προσοντούχων νέων εργαζομένων δεν οδηγεί πουθενά.
Το Μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί για να αρχίσει η νέα πορεία ανόρθωσης της χώρας. Οι προσεχείς εκλογές είναι η μοναδική ευκαιρία του ελληνικού λαού να βάλει τέλος στην καθολική καταστροφή του. Ο Μάιος της ανατροπής και της ελπίδας πλησιάζει.
 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Τζώρτζη Ρούσσου για «μεγάλα αντεργατικά μυστικά»

Καταρρέουν μέσα στο 2014 και τα εναπομείναντα μέτρα προστασίας των εργαζομένων με βάση τη συμφωνία της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα. Από τη μείωση του μισθού του 1,1 εκατομμυρίου μακροχρόνια ανέργων (που αν βρουν εργασία θα λαμβάνουν μισθό όσοι είναι άνω των 25 ετών, χωρίς τριετίες και όχι το 50%) και τις ομαδικές απολύσεις μέχρι την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, που σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ στις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν μέσα στο 2014, πέραν της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης του μισθού στα όρια των κατώτατων αποδοχών, περιλαμβάνονται η πλήρης και χωρίς όρους και προϋποθέσεις απελευθέρωση της ενοικίασης εργαζομένων, ο περιορισμός (ή καλύτερα ο εκμηδενισμός) του δικαιώματος της απεργίας, η ενεργοποίηση του lockout και οι νέες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με πιθανή κατάργηση ακόμη και της κρατικής συνεισφοράς στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, που όλες προβλέπονται μέσα στο 2014 και η κυβέρνηση κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό. Ετσι πρόκειται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου που θα πάρει στο διάβα του τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ θα θεσμοθετηθούν οι μειώσεις στις συντάξεις μέσα από τη νέα αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.
Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της την έγγραφη συμφωνία που επιμελώς κρατούν στο συρτάρι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος και οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Βρούτσης και Γ. Στουρνάρας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, που θα υλοποιεί σιγά σιγά τα συμφωνηθέντα, ήθελε να αποκαλύψει αυτή τη συμφωνία μετά τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, ώστε να περιορίσει την εκλογική συντριβή των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Οι κυριότερες αλλαγές (κατά χρονολογική σειρά) που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι οποίες καθίσταται σαφές ότι θα μειώσουν το κόστος εργασίας, οξύνοντας τις ανισότητες και οδηγώντας τους Ελληνες πολίτες στη φτώχεια είναι:
ΜΑΡΤΙΟΣ 2014
● Νομοσχέδιο για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από την 1η-7-2014 κατά 2,9% (1% για τις εργατικές εισφορές). Μέχρι την 1η-1-2016 να θεσμοθετηθεί νέα μείωση 1% στο εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος.
● Νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ- εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων). Θα καταργηθεί η παραχώρηση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη μόνο αν πρέπει να καλυφθούν έκτακτες ή πρόσκαιρες ή εποχικές ανάγκες. Συμφωνήθηκε ακόμη να μειωθούν τα όρια πρόσληψης ενοικιαζομένων μέσω ΕΠΑ από τους 6 στους 3 μήνες αν υπάρχουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς όρους και από τους 12 στους 6 μήνες σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων. Το κυρίαρχο όμως είναι ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί η ενοικίαση εργαζόμενων και στους οικοδόμους που πρόκειται να απασχοληθούν στα μεγάλα έργα (αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και πάνω).
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014
● Θεσμοθετείται η κατάργηση των τριετιών μέχρι την 31η-1-2017 για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών. Πλέον κάποιος που έχει μείνει περισσότερο από 12 μήνες άνεργος θα προσλαμβάνεται ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014
● Απεργίες. Συμφωνήθηκε να μην παρεμποδίζεται η ευχέρεια του εργοδότη να αποφασίζει για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης από την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος, ενώ εισάγεται το θέμα του lockout με την τρόικα να θέλει να περιορίσει το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας. Τον Ιούνιο θα πρέπει να ανταλλαγούν οι πρώτες ενημερώσεις, ενώ από τον Αύγουστο θα συζητηθεί το θέμα ώστε τον Σεπτέμβριο να νομοθετηθούν οι αλλαγές.
● Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το σχέδιο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει παραδοθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και έχει ήδη υιοθετηθεί από το υπουργείο Εργασίας (χωρίς να ενημερώσει κανέναν ο κ. Βρούτσης). Εχει συμφωνηθεί με την τρόικα η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου τον Σεπτέμβριο σε 2 περιοχές της χώρας.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
● Αλλάζουν όλα, με τα όρια των ομαδικών απολύσεων να αυξάνονται στους 10 (από 6) εργαζόμενους που μπορούν να απολυθούν κάθε μήνα χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-100 εργαζόμενους (σήμερα είναι από 20-150). Αντίστοιχα αυξάνονται σε πάνω από 10% (από 5% που είναι σήμερα) οι ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100-300 εργαζόμενους (σήμερα είναι πάνω από 150 εργαζόμενους και μέχρι 30 κάθε μήνα) και, τέλος, επιχείρηση με 300 εργαζόμενους και πάνω μπορεί να απολύσει μέχρι 30 εργαζόμενους χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις. Τα ανωτέρω έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν σχετίζονται με τη μέθοδο Βρούτση, που αφορά προσπάθεια να περάσει ο νέος τρόπος ρύθμισης των ομαδικών απολύσεων μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Γι’ αυτή τη μέθοδο η τρόικα συμφώνησε να περιμένει ώστε να δοκιμαστεί μέχρι τον Οκτώβριο.
● Αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Συμφωνήθηκε να διαχωριστεί η παροχή σύνταξης από τις παροχές υγείας, να ενοποιηθούν τα Ταμεία και οι εισφορές. Ετσι αναμένεται να θεσμοθετηθούν τρία Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών) που θα φέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις (αφού όλα θα εξισωθούν στην κατώτατη παροχή). Επίσης έχει συμφωνηθεί να συνδεθεί η κατώτατη σύνταξη με τον εθνικά καθοριζόμενο κατώτατο μισθό αλλά και να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση (που σημαίνει μείωση πόρων για τα Ταμεία και συνεπώς νέες μειώσεις στις συντάξεις) με εισαγωγή της βασικής προνοιακής σύνταξης των 360 ευρώ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014
Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο νέος εργατικός κώδικας.
- See more at: http://left.gr/news/osa-mas-kryvoyn-gia-ta-ergasiaka-katargisi-trietion-omadikes-apolyseis-enoikiazomenoi#sthash.yOp5J24A.dpuf

1 σχόλιο:

  1. Για όλα τάλλα συμφωνώ,αλλά δεν σκέφτεστε ότι για τους 43 φόρους υπέρ τρίτων υπάρχουν και αυτοί που τους πληρώνουν(χωρίς να οφείλουν),εκτός από αυτούς που τους εισπράττουν;Υπολογίζετε μόνο τα δύο ή και περισσότερα δισ. ότι θα τα χάσουν τα Ταμεία Ασφάλισης; Από ποιά τσέπη βγαίνουν; Δεν είναι καλή η ισορροπία σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή