Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Όχι άλλους ‘’σωτήρες’’, αλλά αποχή από τις εκλογές;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συχνά μοιάζει να μην ενδιαφέρει τους νέους ανθρώπους, τους φαίνεται ως κάτι που δεν σχετίζεται με τη ζωή τους, ως κάτι που δεν επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Ως επακόλουθο έρχεται η αποξένωση από τους τοπικούς θεσμούς και  η αποστασιοποίηση από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο και οι αυτοδιοικητικές εκλογές εμφανίζονται χωρίς νόημα πέρα ίσως από την ανέλιξη για κάποιους στα δημοτικά αξιώματα, την προσωπική προβολή, τη δημιουργία δικτύων δημοσίων σχέσεων.

Πώς επηρεάζει ο Δήμος τις ζωές μας;
 Οι Δήμοι και οι Περιφέρεις αποφασίζουν για θέματα που επηρεάζουν άμεσα όλους μας. Η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, η δημοτική συγκοινωνία, οι ελεύθεροι χώροι, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα μικρά τοπικά έργα, οι τοπικές δομές κοινωνικής πρόνοιας αποτελούν ορισμένα μόνο από τα ζητήματα για τα οποία ένα σημαντικό μέρος των αποφάσεων λαμβάνεται στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η αποχή από τα δρώμενα στην πόλη ισούται με παράδοσή της στους τοπικούς παράγοντες και σ’ όσους επιδιώκουν οφέλη εις βάρος των πολλών.
Γιατί φθάσαμε ως εδώ;
Η τοπική αυτοδιοίκηση αναδείχθηκε ως ένας θεσμός φιλικός προς τον πολίτη, ως μία δημοκρατική κατάκτηση που θα ευνοούσε τη συμμετοχή και θα ξεπερνούσε τη δυσκαμψία των κεντρικών θεσμών. Εδώ και πολλά χρόνια, οι Δήμοι, κυριαρχούμενοι από τις δυνάμεις που υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, εξελίχθηκαν σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Συμπόρευση με την κεντρική εξουσία στις πιο αντικοινωνικές πολιτικές, εξυπηρέτηση συμφερόντων, πελατειακές σχέσεις, αδιαφάνεια, εγκατάλειψη των πόλεων κ.ά. είναι μόνο κάποια από τα φαινόμενα που απαξίωσαν τους Δήμους στα μάτια των τοπικών κοινωνιών.

Ποιοι και ποιες είμαστε
Είμαστε κομμάτι της  νέας γενιάς που έχει βιώσει μ’ έντονο τρόπο όλα τα παραπάνω, υφιστάμενη ακόμη μεγαλύτερο βάρος μέσα στην περίοδο της κρίσης. Γιατί η δραματικές εισοδηματικές μειώσεις, ο περιορισμός των δυνατοτήτων για μόρφωση, η υψηλή ανεργία, ακόμα και η μετανάστευση έχουν πλήξει πρώτα απ’ όλους τους νέους ανθρώπους. Γιατί η περιστολή των δικαιωμάτων, ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η φασιστική απειλή δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την έκφραση και την ανάδειξη της δημιουργικότητας μας. Γιατί η διάλυση των εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκε με κυβερνητικές πολιτικές, έχει πρώτο θύμα τους νέους.Παρά την απογοήτευση όμως, η παραίτηση δεν αποτελεί λύση.Ήδη, στα χρόνια της κρίσης η νέα γενιά εναντιώθηκε στις πολιτικές της λιτότητας και των Μνημονίων, συνέβαλε στη δημιουργία λαϊκών συνελεύσεων, κινητοποιήθηκε στο χώρο της εκπαίδευσης, ήταν ενεργή στα δίκτυα αλληλεγγύης, έδωσε μαχητικό «παρόν» στον αγώνα ενάντια στο φασισμό.


Παίρνουμε τη ζωή και το Δήμο στα χέρια μας

Στις τοπικές κοινωνίες οι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να πάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους. Σ’ αυτήν την προσπάθεια, οι νέοι είναι απαραίτητο ν’ αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σήμερα, οι νέοι και οι νέες του Δικτύου Πολιτών απευθύνονται στις νέες και τους νέους του Ηρακλείου, σε όλες εκείνες και όλους εκείνους με τους οποίους έχουν κατά καιρούς βρεθεί στα ίδια μέρη, βιώνοντας κοινά προβλήματα και αγωνιώντας για τις λύσεις τους. Έχοντας γνώση ότι «οι σωτήρες» δεν υπάρχουν, πιστεύουμε ότι μόνο με συμμετοχή μπορούμε να φτιάξουμε την πόλη που επιθυμούμε. Σ’ αυτήν την πορεία όχι μόνο για την προοπτική του Ηρακλείου, αλλά για την ίδια μας τη  ζωή, καλούμε τους νέους και τις νέες να συναντηθούμε και στην κάλπη των δημοτικών εκλογών, και την επόμενη μέρα μέσα από τη συλλογική δράση για την αντιμετώπιση των συλλογικών μας προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου