Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ - ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ



Είμαστε άνδρες και γυναίκες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι, επιστήμονες και άνθρωποι του καθημερινού μόχθου. Το Ηράκλειο είναι η πόλη όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε ή διαλέξαμε να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.                        
Συγκροτήσαμε  την δημοτική κίνηση «ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, Αξιοπρέπεια-Αντίσταση-Αλληλεγγύη» μέσα από μια ανοιχτή γενική συνέλευση, γιατί θέλουμε να αλλάξουμε τη πόλη και τη ζωή μας. Να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας σαν δημότες και σαν πολίτες αυτής της χώρας. Να αντισταθούμε στις πολιτικές που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό του κέρδους. Να φτιάξουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης  απέναντι στην οικονομική και κοινωνική κρίση.
Νοιώθουμε οργή γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συμμαχία των «προθύμων» συμπαραστατών της, με το Μνημόνιο και την πρόσδεση μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταστρέφουν την κοινωνία και την οικονομία. Εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα καταλύονται, η ανεργία καλπάζει, η ακρίβεια οργιάζει, η ανασφάλεια μας κορυφώνεται, η χώρα βουλιάζει σε βαθιά οικονομική ύφεση. Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε την κρίση που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του δικομματισμού και όσοι θησαύρισαν σε βάρος μας τις εποχές της «ανάπτυξης», οι τράπεζες και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.                                          
Πιστεύουμε ότι η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από την επιχείρηση ισοπέδωσης όλων των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, δεν είναι απλά παραπλανητική. Είναι κοινωνικά εγκληματική. Σε αυτές τις εκλογές πρέπει να υψωθεί η φωνή της κοινωνίας που στενάζει.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στο Μνημόνιο.
Αυτή η πολιτική που οδηγεί τη χώρα σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία, στην Αυτοδιοίκηση έχει κωδικό όνομα « σχέδιο Καλλικράτης» και προωθείται κατ’ επιταγή του Μνημονίου. Με τον «Καλλικράτη» ο Δήμος χάνει και τα τελευταία χαρακτηριστικά  ενός θεσμού γνήσιας λαϊκής εξουσίας και τοπικής αυτο-διοίκησης.       Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός από την κεντρική Κυβέρνηση, η τεράστια αύξηση των αρμοδιοτήτων με ταυτόχρονη δραματική μείωση των πόρων και της κρατικής χρηματοδότησης, το ληστρικό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα σε όφελος του δικομματισμού, η αποδυνάμωση του Δημοτικού Συμβουλίου με μεταφορά της λήψης αποφάσεων σε επιτροπές που εκλέγονται έμμεσα χωρίς την ψήφο των δημοτών, οι απολύσεις εργαζομένων και η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, δημιουργούν ένα εξαρχής υπονομευμένο Δήμο που δεν θα καλύπτει ούτε καν τα λειτουργικά του έξοδα. Καταργείται κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής και περιβαλλοντικής  πολιτικής και μετακυλύονται   νέα οικονομικά βάρη στους δημότες που ήδη επιβαρύνονται με υπέρογκα δημοτικά τέλη.
Λέμε ΟΧΙ στον «Καλλικράτη».
Δεκαετίες τώρα, ο Δήμος μας διοικείται από Δημάρχους και παρατάξεις που όχι μόνο δεν βελτίωσαν την πόλη, αλλά θυσίασαν το μέλλον της στα μικροκομματικά και πελατειακά τους συμφέροντα.  ‘Έργα βιτρίνας και όχι υποδομών, στρατιές επισφαλώς εργαζομένων - ομήρων της εκάστοτε δημοτικής Αρχής, χρέη και υπέρογκα οικονομικά ελλείμματα, αλαζονική συμπεριφορά και αυθαίρετη άσκηση εξουσίας  χωρίς δημόσια λογοδοσία και κοινωνικό έλεγχο, συμβιβασμός με τα μεγάλα αλλά και τα μικρότερα συμφέροντα.                                                                                     Πρόσωπα που ανακυκλώνονταν  στις διοικήσεις του Δήμου, σήμερα θέλουν να ξεχάσουμε ότι  στο όνομα της δημοκρατίας και της συνεργασίας, ήταν συνένοχοι και συνεργοί. Ήταν μέρος του προβλήματος και όχι  της λύσης. Κάποιοι άλλοι, πίσω από την άποψη ότι τα ζητήματα της πόλης είναι καθαρά θέμα τεχνοκρατικής διαχείρισης, επιχειρούν να συγκαλύψουν τα διαφορετικά συμφέροντα που υπάρχουν στην κοινωνία και τις συγκρούσεις ανάμεσα τους. Η σημερινή δημοτική Αρχή από «Όραμα για το Ηράκλειο»  έγινε ο εφιάλτης πάνω από την πόλη.
Θέλουμε να αλλάξουμε τον Δήμο.
Το Ηράκλειο γίνεται ολοένα και πιο γκρίζο. Το όμορφο προάστιο του ’60 και του ’70, σήμερα είναι μια πόλη με άναρχη οικοδόμηση, περιορισμό των ελεύθερων χώρων και μείωση του πρασίνου. Ασφυκτιά από τη ρύπανση, το θόρυβο και την κυκλοφοριακή πίεση. Δρόμοι, πεζοδρόμια και ελεύθεροι χώροι έχουν παραδοθεί στα Ι.Χ. Οι πεζοί και τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται υπό διωγμό από τα κατεστραμμένα ή τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια και την αυθαίρετη κατάληψη του δημόσιου χώρου από παράνομες κατασκευές, παρκάρισμα, επέκταση τραπεζοκαθισμάτων. Η πολιτιστική ζωή είναι ανύπαρκτη. Οι αθλητικές υποδομές αναιμικές. Το Ηράκλειο κατάντησε μια πόλη  «διασκεδαστήριο» πέριξ της κεντρικής πλατείας για τους νεότερους κατοίκους της και  «υπνωτήριο» για τους μεγαλύτερους.
Ονειρευόμαστε και διεκδικούμε μια άλλη πόλη.
Δεν ξεκινάμε σήμερα. Είμαστε ενεργοί πολίτες στα κινήματα πόλης, σε περιβαλλοντικές κινήσεις, στο αντιπολεμικό και το αντιρατσιστικό κίνημα, στους κοινωνικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις για μια καλύτερη ζωή. Κινητοποιηθήκαμε για να μη χτιστεί η Ηράκλειος σχολή, να μη γίνει γκαράζ  η κεντρική πλατεία, για  το κτήμα Φιξ, τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία. 
Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους που θέλουν το Ηράκλειο μια ανοικτή πόλη για όλους τους κατοίκους, με καλύτερους όρους ζωής, καλύτερο περιβάλλον, περισσότερους ελεύθερους χώρους και πράσινο, χώρους έκφρασης για τη νεολαία, κοινωνικές υπηρεσίες για όλους και συμμετοχικές, διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του Δήμου.
Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους που πιστεύουν ότι η πόλη και οι άνθρωποι δεν είναι για πούλημα. Που στον ατομισμό και την απάθεια αντιτάσσουν τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση
Για να διαμορφώσουμε και να διεκδικήσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για το Ηράκλειο. Για να κερδίσουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη, με ένα ψηφοδέλτιο ενεργών πολιτών και υποψήφια δήμαρχο την Ειρήνη Κατσινοπούλου

Σεπτέμβρης 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου